Ook een passie voor koken en bakken?

Laat je dan zeker inspireren.

25 februari 2016

Wonton van scampi met sojadipsaus


We gaan nog even verder op het thema van de vorige keer en gaan we zelf wontons maken.
Deze kan je als hapje serveren, maar ik heb ze bij de fantastische rijstvermicellisalade geserveerd, en dat was ook een goede combinatie. 

Voor deze wontons heb je eigenlijk relatief weinig ingrediënten nodig, in vergelijking met wat je anders ziet in de Aziatische keuken. Dat schrikt sommigen soms af om er aan te beginnen. Eens dat je echter de basis in huis hebt, is dat al iets minder overweldigend. Dit recept is echter zo eenvoudig, en smaakt zo geweldig, dat je direct indruk maakt. Ik had wel veel meer wontons dan er stond in het boek. Maar dat was helemaal niet erg! 
Het vullen van de wontons vraagt wel wat geduld en tijd. Maar ik vind dat vooral een rustgevende taak.

Het recept komt uit het boek "Uit liefde voor Vietnam", koken en reizen met Quyên. 
Een heel mooi boek waarin Quyên een reis maakt doorheen Vietnam. 
Een hele lange tijd geleden heb ik bij haar een kookworkshop mogen volgen.
Sindsdien ben ik zeker fan, en vooral, probeer ik de Aziatische keuken ook veel meer uit.




Wat heb je nodig?

12 scampi's
12 wontonvellen (ik had er dus meer nodig)
1 sjalot
4 stengels lentui, fijngehakt, groen en wit gescheiden
1 kleine wortel, fijngehakt
4 shiitakes of Parijse champignons, fijngehakt (lig er niet wakker van als je dat niet hebt)
1 teentje look
1 ei, losgeklopt
1 el vissaus
zwarte gemalen peper

Voor de sojadipsaus (als je die zelf wenst te maken)
1 el rietsuiker
2 el limoensap
2 el lichte sojasaus
1 kl gember, geraspt
1 stengel fijngehakte lente-ui.
(alles mengen)






Wat moet je doen?

Pel de scampi's en verwijder het darmkanaal. (je kan uiteraard al scampi's kopen die gepeld en ontdarmt zijn).
Maal ze samen met de sjalot, en het wit vn de lente-ui. Dit gaat het gemakkelijkst met de keukenrobot.

De de mix in een kom en breng op smaak met vissaus. knoflook en peper. Voeg de shiitakes, het groen van de lente-ui en de wortel toe. Meng goed door elkaar.

Neem dan een wontonvel en bestrijk de randen met losgeklopt ei. Neem telkens  een koffielepel vulling en leg die in het midden van het wontonvel. Vouw het vel nu dicht. Je kan dit in elke gewenste vorm doen. 

Als je een bamboe stoommandje gebruikt, leg je best wat sojascheuten in het stoommandjes, zodat de wontons niet aan de bodem kleven.

Ik heb mijn gewone stoomopzet gebruikt, en ik heb er eest een vel bakpapier ingelegd.

Stoom de wontons 5 tot 6 minuten. 

1 opmerking:

  1. Prachtig boek hé ? Ik heb ook ongelooflijk genoten van die serie op Njam. Eigenlijk ben ik wel een beetje jaloers dat je een kookshop bij haar hebt gehad, dat lijkt me super :-).

    BeantwoordenVerwijderen

Ik lees met veel plezier jullie reacties.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...