Ik was al langer op zoek naar een lekker wortelcake recept.
Toen ik de finale zag van de British Bake off (2015) waarin Ian deze cake bereide, en Paul Hollywood als commentaar gaf 'this is the best carrot cake I ever ate... nu dan wou ik dat wel eens uittesten.
Deze cake zit boordevol smaak door al de specerijen, en je hebt nog de crunch van de noten en de zachtheid van de rozijnen.
De smeuïge botercrème maakt het geheel echt af! Laat het zeker niet weg.
Gezien ik geen "sinaasappelolie" had, heb ik dit wel weggelaten.
Het origineel recept in het Engels kan je HIER vinden.
Wat heb je nodig?
Cake
200 gr ongezouten boter
280 gr lichte bruine suiker
4 grote eieren
320 zelfrijzende bloem
2tl bicarbonaat
2 tl kaneel
1/2 tl nootmuskaat
2 tl gemalen gember
1 tl gemalen
1/2 tl zout
320 gr gemalen wortelen
160 gr rozijnen
170 gr pecan noten
1 sinaasappel zest en sap
Glazuur
1 sinaasappel
50 gr kristalsuiker
Icing
125 gr ongezouten boter
250 gr bloemsuiker
1 tl vanille extract
375 gr "Philadelphia" kaas
Decoratie 12 pecan noten (optioneel)
Wat moet je doen?
Verwarm de oven voor op 180°C (of 160° hetelucht)
Vet een springvorm in en leg er bakpapier in. (23 cm diameter)
Cake
Smelt de boter in een pannetje en doe de suiker en eieren erbij tot een smeuïge homogene massa.
Zeef de bloem, bicarbonaat en de specerijen in een grote mengkom.
Voeg het zout toe.
Meng het botermengsel eronder en nadien de wortelen, rozijnen, pecannoten, sinaasappelzeste en sinaasappelsap.
Doe het mengsel in de bakvorm en bak ongeveer een uur. Controleer de cake (priktest). Indien hij nog niet helemaal gaar is, dek hem dan tijdig af met folie zodat hij bovenaan niet te donker wordt.
Haal uit de oven en laat even afkoelen in de vorm en nadien op een rooster.
Glazuur
Doe het sinaasappelsap en de suiker in een pan en kook dit in tot een dik glazuur. Als het glazuur nog warm is doe je hem boven op de cake.
Icing
Klop de boter samen met de bloemsuiker voorzichtig op. Als alles goed is vermengd, doe je het vanille extract erbij en klop je verder op tot een lichte en luchtige massa. Klop dan op trage snelheid de Philadelphia erbij tot die juist vermengd is.
Afwerking
Snij de cake horizontaal doormidden en smeer 1/3 van de icing op de bodem. Zet de bovenste laag er opnieuw op.
Werk de cake langs de boven- en zijkant af met de rest van de icing.
Leg er de noten boven op.
Ps: je kan nog extra decoratie maken met een beetje icing te kleuren in groen en oranje en er worteltjes op spuiten.
ziet er super lekker uit Anke!
BeantwoordenVerwijderenliefs