Ook een passie voor koken en bakken?

Laat je dan zeker inspireren.

16 oktober 2014

Pompoenkroketjes

De tijd dat er enkel maar pompoensoep van reuze pompoenen werd gemaakt, is gelukkig voorbij!  Het is gewoonweg fenomenaal wat je allemaal kan doen met een pompoen:  Van de traditionele Amerikaanse “Pumpkin pie” tot verfijnde pompoenrisotto.  Als je wil kan je een heel pompoenmenu samenstellen! Ik ben dan ook een grote fan. Vanaf nu staat er elke week wel een pompoengerechtje op het menu. Soep, cake, pasta,…
Er zijn in de winkel ook verschillende variëteiten te vinden. Afhankelijk van wat je wil maken is het goed om vooraf even na te gaan welk type pompoen je hiervoor het beste gebruikt.
De “Butternut” of flespompoen is mijn favoriet. Ze is heel veelzijdig, goed qua afmeting en grootte, lang houdbaar, en altijd verkrijgbaar. Bovendien heb je weinig afval, schilt ze heel gemakkelijk en zitten er weinig pitten in. Ze is ook heel veelzijdig in het gebruik: van soep tot dessert.
Een ander zeer smaakvol pompoentje is de Oranje Hokkaido, dat je zelfs helemaal niet moet schillen (indien biologisch): een pompoentje ideaal voor soep!
Bovendien is pompoen ook nog eens heel gezond!
Pompoen gaat goed samen met bijvoorbeeld noten en/of geitenkaas. Deze combinaties kom je dan ook vaak tegen in recepten waarin ook pompoen wordt verwerkt. Pasta, salade, muffins, pancakes…
Maar nu maken we een lekker hapje of voorgerechtje.


Het orignele recept is terug te vinden in het Spaans uit het magazine "Sal y pimienta" (peper en zout)

 



Wat heb je nodig?

·         600 g pompoen in blokjes
·         klontje boter
·         1 ui, fijngehakt
·         2 teentjes look, fijngehakt
·         3 sneetjes ham in blokjes

  • Of 50 g gehakte noten vb. walnoten, pecannoten (voor de vegetarische versie) 
  •  Of beide als je daar zin in hebt
·         80 g bloem + extra om de bolletjes in te rollen
·         Olie voor de rouxbasis
·         300ml melk
·         25 g gemalen kaas (vb Emmentaler, Gruyere,…)
·         Losgeklopt ei en paneermeel om te bolletjes in te rollen
·         Olie (om te frituren)


Wat moet je doen?

1.    Pompoen
Beginnen doen we met de  pompoenblokjes gaar te stomen en daarna te pureren tot pompoenpuree.  (puur natuur) (indien je niet kan stomen, stoof ze dan tot ze zacht zijn)

2.    Roux maken
Doe een klontje boter in een pot en fruit hierin op een zacht vuur de ui en de lookteentjes tot de ui glazig is.
Voeg de ham blokjes toe en wacht tot het vet een beetje is weggesmolten.
Voeg dan de pompoenpuree toe.
Op het moment dat het water is verdampt uit de puree, voeg je er meer olie aan toe samen met de bloem. Laat de roux drogen op het vuur tot je een lichte biscuitgeur ruikt.Het drogen zorgt ervoor dat de “bloemsmaak” verdwijnt.

3.    Vulling kroketjes
Voeg de melk toe en meng goed tot het loslaat van de zijkanten van de pan.
Doe het mengsel over in een schaal, dek af met plastiekfolie.
Laat afkoelen.

4.    Kroketjes vormen
Als het mengsel is afgekoeld, kan je er kroketjes van maken.
Maak bolletjes ongeveer de grootte van een walnoot.

Zet 3 schotels of borden klaar: 1 met bloem, 1 met losgeklopt ei en 1 met paneermeel.
Rol de bolletjes eerst door de bloem, dan het ei en dan het paneermeel.

Frituur de kroketjes in hete olie tot ze goudbruin zijn.

Tip:
Gooi pompoenpitten niet weg, maar rooster ze in de oven! Je kan ze gebruiken om over een salade te strooien, in muesli, als gezonde snack!
Maak de pitjes zo schoon mogelijk (verwijder vruchtvlees en draadjes van de pitten. Eventueel even spoelen onder koud water en goed laten drogen op keukenpapier. .
Verdeel de zaadjes over een bakplaat (niet op elkaar) en rooster ze 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 75°C. Deze lage temperatuur zorgt ervoor dat de gezonde oliën in tact blijven. Indien gewenst geeft een hogere temperatuur een sterkere geroosterde smaak aan de pompoenpitjes.
 


1 opmerking:

  1. Verse kroketjes zijn altijd lekker, met pompoen is nieuw voor mij maar kan niet slecht zijn. Nu het pompoenseizoen weer aangebroken is, zal ik ook nog wel eens experimenteren met deze groente.

    BeantwoordenVerwijderen

Ik lees met veel plezier jullie reacties.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...