De tijd dat er enkel maar
pompoensoep van reuze pompoenen werd gemaakt, is gelukkig voorbij! Het is gewoonweg fenomenaal wat je allemaal
kan doen met een pompoen: Van de
traditionele Amerikaanse “Pumpkin pie” tot verfijnde pompoenrisotto. Als je wil kan je een heel pompoenmenu
samenstellen! Ik ben dan ook een grote fan. Vanaf nu staat er elke week wel een
pompoengerechtje op het menu. Soep, cake, pasta,…
Er zijn in de winkel ook
verschillende variëteiten te vinden. Afhankelijk van wat je wil maken is het
goed om vooraf even na te gaan welk type pompoen je hiervoor het beste
gebruikt.
De “Butternut” of flespompoen is
mijn favoriet. Ze is heel veelzijdig, goed qua afmeting en grootte, lang
houdbaar, en altijd verkrijgbaar. Bovendien heb je weinig afval, schilt ze heel
gemakkelijk en zitten er weinig pitten in. Ze is ook heel veelzijdig in het
gebruik: van soep tot dessert.
Een ander zeer smaakvol
pompoentje is de Oranje Hokkaido, dat je zelfs helemaal niet
moet schillen (indien biologisch): een pompoentje ideaal voor soep!
Bovendien is
pompoen ook nog eens heel gezond!
Pompoen gaat
goed samen met bijvoorbeeld noten en/of geitenkaas. Deze combinaties kom je dan
ook vaak tegen in recepten waarin ook pompoen wordt verwerkt. Pasta, salade,
muffins, pancakes…
Maar nu maken we
een lekker hapje of voorgerechtje.
Het orignele recept is terug te vinden in het Spaans uit het magazine "Sal y pimienta" (peper en zout)
Wat heb je nodig?
· 600 g pompoen in blokjes
· klontje boter
· 1 ui, fijngehakt
· 2 teentjes look, fijngehakt
· 3 sneetjes ham in blokjes
- Of 50 g gehakte noten vb. walnoten, pecannoten (voor de vegetarische versie)
- Of beide als je daar zin in hebt
· Olie voor de rouxbasis
· 300ml melk
· 25 g gemalen kaas (vb Emmentaler, Gruyere,…)
· Losgeklopt ei en paneermeel om te bolletjes in te rollen
· Olie (om te frituren)
Wat
moet je doen?
1. Pompoen
Beginnen doen we met de pompoenblokjes gaar te stomen en daarna te
pureren tot pompoenpuree. (puur natuur)
(indien je niet kan stomen, stoof ze dan tot ze zacht zijn)
2. Roux maken
Doe een klontje boter in een pot en fruit hierin op een zacht vuur de
ui en de lookteentjes tot de ui glazig is.
Voeg de ham blokjes toe en wacht tot het vet een beetje is weggesmolten.
Voeg dan de pompoenpuree toe.
Op het moment dat het water is verdampt uit de puree, voeg je er meer
olie aan toe samen met de bloem. Laat de roux drogen op het vuur tot je een
lichte biscuitgeur ruikt.Het drogen zorgt ervoor dat de “bloemsmaak” verdwijnt.
3. Vulling kroketjes
Voeg de melk toe en meng goed tot het loslaat van de zijkanten van de
pan.
Doe het mengsel over in een schaal, dek af met plastiekfolie.
Laat afkoelen.
4. Kroketjes vormen
Als het mengsel is afgekoeld, kan je er kroketjes van maken.
Maak bolletjes ongeveer de grootte van een walnoot.
Zet 3 schotels of borden klaar: 1 met bloem, 1 met losgeklopt ei en 1
met paneermeel.
Rol de bolletjes eerst door de bloem, dan het ei en dan het paneermeel.
Frituur de kroketjes in hete olie tot ze goudbruin zijn.
Tip:
Gooi pompoenpitten
niet weg, maar rooster ze in de oven! Je kan ze gebruiken om over een salade te
strooien, in muesli, als gezonde snack!
Maak de pitjes zo
schoon mogelijk (verwijder vruchtvlees en draadjes van de pitten. Eventueel
even spoelen onder koud water en goed laten drogen op keukenpapier. .
Verdeel de zaadjes
over een bakplaat (niet op elkaar) en rooster ze 15-20 minuten in een
voorverwarmde oven op 75°C. Deze lage temperatuur zorgt ervoor dat de gezonde
oliën in tact blijven. Indien gewenst geeft een hogere temperatuur een sterkere
geroosterde smaak aan de pompoenpitjes.
Verse kroketjes zijn altijd lekker, met pompoen is nieuw voor mij maar kan niet slecht zijn. Nu het pompoenseizoen weer aangebroken is, zal ik ook nog wel eens experimenteren met deze groente.
BeantwoordenVerwijderen