En wat meer is: je wil er meteen uit beginnen bakken. Oei... zuurdesem. Nog nooit met zuurdesem gewerkt. Gelukkig staat er ook het alternatief in van het zuurdesempoeder.
Om het mezelf in het begin iets makkelijker te maken is dat een prima oplossing.
Van zodra dit lukt, kunnen we dan zelf desem beginnen maken.
Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken, waarvan het belangrijkste wellicht het eerste is:
De grondbeginselen van broodbakken. Mijn moto: Weten is kunnen.
Nadien heb je nog volgende hoofdstukken:
- Traditioneel Frans brood (boule, batard, baguette)
- Speciaal brood (volkoren, rogge, kamut...)
- Biologisch
- Brood met olie (pizza, fougasse, ciabatta)
- Zoete broodjes en viennoiserie (Brioche, chocoladebroodjes, croissants)
- Pistolets en broodjes
- Franse regionale broodspecialiteiten
- Broden uit de hele wereld (jammer België staat er niet bij)
Om jullie te overtuigen om niet alleen te beginnen met zelf brood te bakken, maar ook om dit boek zeker in jullie boekenkast te voorzien: de Boule.
Wat heb je nodig?
1 brood van 920 gr, uiteraard kan je ook 2 kleintjes maken
500 gr tarwebloem type 65 (als je volgende ziet staan op zakken 11/680 tot 12,5/680 is dit ook goed, dit is inlandse tarwe gemengd met Franse tarwe)
ongeveer 350 g water (dat hangt echt af van de bloem) 20 ° C ongeveer
100 gr vloeibare zuurdesem , of 25 gr gedroogde (oa te koop bij Bioplanet)
2 gr verse bakkersgist opgelost in een beetje lauw water of 1 gr gedroogde gist
10 gr zout
Wat moet je doen?
Machinaal kneden
Doe de bloem, water, zuurdesem, gist en het zout in de mengkom. Meng alles 4 minuten op lage en dan 6 minuten op hoge snelheid.
Met de hand
Stort de bloem op een werkblad en maak een flinke kuil in het midden. Doe de helft van het water, de zuurdesem, gist en het zout erin. Meng alles en voeg de rest van het water toe en meng tot alle bloem is opgenomen. Kneed het deeg tot het glad en soepel is.
Vorm een bal van het deeg en laat hem onder een vochtige theedoek 1,5 uur rijzen tot het in volume is toegenomen.
Bestuif het werkblad met bloem. Stort het deeg uit. Vouw de zijkanten naar het midden en druk ze lichtjes aan. Keer het deeg om. Leg je handen om het deeg en duw de zijkanten naar beneden terwijl je het deeg ronddraait. Je moet een mooie gladde bol bekomen. Bestuif een rijsmand met bloem en leg hier het deeg omgekeerd in. (dus met de naad naar boven).
Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat het 2 uur rijzen.
Schuif een bakplaat in de oven en verwarm de oven voor op 230°C. Bekleed een andere bakplaat met bakpapier en keer het deeg om op deze plaat (voorzichtig). Snij het deeg aan de bovenkant kruiselings in. Giet vlak voordat je het brood in de oven zet 50 ml water op de hete bakplaat.
Bak het brood 40 tot 45 minuten.
Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen op een rooster.
Ziet er inderdaad een smakelijke cover uit. Ik heb nog nooit zelf mijn brood gemaakt en gebakken omdat dit me veel werk leek en tijdrovend is. Terwijl versgebakken brood, als het nog een beetje warm is, een van de lekkerste dingen is die bestaan.
BeantwoordenVerwijderenDe geur is verslavend.
BeantwoordenVerwijderen