Ook een passie voor koken en bakken?

Laat je dan zeker inspireren.

29 mei 2014

Pesto afbreekbrood

Dit recept heb ik gevonden via Baksels.net: Pesto breekbrood. Het lijkt echter erg op het brood dat ik al had gemaakt met ricotta en gegrilde groenten. Heerlijk bij een bordje pasta, bij een salade, BBQ of de tapenade. Je kan het perfect invriezen en terug een beetje oppeppen in de oven. 



Wat heb je nodig?

500 gram broodbloem
5 gram suiker
9 gram zout
8 gram instant gist
300 gram water
20 gram boter op kamertemperatuur en in blokjes gesneden
groene (of rode) pesto  (recept van de homemade pesto is op komst)

Wat moet je doen?


Doe de bloem, de suiker en het zout in een kom.
Roer met een garde goed door elkaar.
Voeg de gist toe en roer nog eens goed door.
Voeg het water toe en kneed in een standmixer (bijv. Kitchenaid) in ca. 8 á 9 minuten tot een glad en soepel deeg dat van de wanden los laat. Voeg na 3 minuten de boter toe.
Met de hand kneden kan natuurlijk ook, dit duurt wat langer. Het deeg is goed als het aanvoelt als de plakstrip van een post-it briefje en je er een vliesje van kunt trekken tussen je vingers.
Laat 70 minuten rijzen in een licht ingevette kom. Dek de kom af en zet op een warme, tochtvrije plek.
(vb de oven)

Stort het deeg op je werkblad en duw plat tot een rechthoekige lap van ca. 54 à 60 X 20 cm. ( in origineel recept 50x30)
Smeer de pesto gelijkmatig in een dun laagje over het deeg.
Rol de lap deeg over de lange kant op.
Neem een springvorm met een diameter van 26 cm en vet deze in met een beetje bakspray.
Ik van het deeg rolletjes van 3 cm. (in origineel recept in 14 stukken)
Verdeel de rolletjes gelijkmatig over de springvorm met 1 van de snijvlakken naar boven.
Heb je er teveel, dan kan je ze evengoed apart afbakken of met een stuk of 3 in een minispringvorm doen.
Laat een uur rijzen op een warme, tochtvrije liefst vochtige plaats. (in origineel recept maar 30 minuten)

Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden (onderwarmte met hetelucht)
Giet wat water in de opvangbak van de oven, dit zorgt voor stoom.
Bak de eerste 14 minuten op 190 graden (onderwarmte met hetelucht) bak dan nog ca. 11 minuten verder op 190 graden, hetelucht met onder- en bovenwarmte.

Bak het brood in de onderste helft van de oven goudbruin. Het brood is klaar als je erop klopt en het hol klinkt.
Laat het brood een minuutje afkoelen in de vorm, verwijder daarna de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.

Ik heb gemerkt dat de bodem nog vrij vochtig bij het uithalen. Ik plaats het meestal terug even in de oven (bodem naar boven) zodat ook de bodem krokant wordt.

1 opmerking:

  1. Ziet er niet slecht uit! Zal inderdaad goed smaken bij een bordje verse pasta, heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen

Ik lees met veel plezier jullie reacties.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...