Een boek dat ik regelmatig uit de kast haal als ik een lekker brood wil bakken is dat van "De Italiaanse bakker thuis" van Gino d'Acampo. Vooral als het dan eens iets speciaal mag zijn.
Deze broodjes zijn ideaal voor bij een lekker tas soep, of gewoon om als lunch mee te nemen. Het zijn nogal machtige broodjes, maar oh wat zijn ze lekker.
Je kan uiteraard de vulling kiezen. Volgens mij zijn er 101 lekker vullingen. En dat vind ik altijd zo leuk: 1 basisrecept, en je kan hierop dan gewoon zelf variëren naargelang wat je nog in je kast vindt: rucola, pesto, parmezaan, ham, ... de combinaties zijn eindeloos.
Wat heb je nodig? (8 grote ! broodjes)
500 gram bloem
1 tl zout
7 gram instantgist
350 ml lauwwarm water
olijfolie
1 middelgrote aubergine
1 middelgrote courgette
1 rode ui
1 gele paprika
4 el olijfolie
1 el tijmblaadjes
250 gram ricotta
peper naar smaak
Wat moet je doen?
- Verwarm de oven tot 200 graden.
- Vermeng de bloem met zout en gist in een kom, voeg het water toe en kneed er een soepel deeg van. Maak een bal van het deeg en bestrijk met wat olijfolie. Zet afgedekt op een warme plaats een uur te rijzen.
- Snij de aubergine, courgette, ui en paprika in kleine blokjes (ongeveer een cm doorsnee) en verdeel ze in een grote ovenschaal. Voeg de olijfolie, tijm en peper toe en hussel alles goed door elkaar. Rooster de groenten 25 minuten in de oven. Schep halverwege alles een keer om. Laat na het roosteren de groenten afkoelen.
- Schud de afgekoelde groenten in een schaal en meng met de ricotta. Zet even opzij.
- Rol het deeg uit tot een rechthoek van 1 cm dik.
- Verdeel het groentenmengsel over de lap deeg, maar laat de randjes vrij. Rol op vanaf de brede kant.
- Snij de rol in acht stukken en plaats deze stukken op de zijkant op een bakblik. Dek af en laat op een warme plaats nog een half uur rijzen.
- Bak daarna de broodjes in 18-20 minuten mooi bruin.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Ik lees met veel plezier jullie reacties.