Met hartige taart kan je ook weer zo veel variëren. Maar hier gaat de aandacht zeker ook uit naar het "Pie deeg". Eenvoudig, snel, en lekker. De 2 volgende taarten staan al gepland! ... om maar te zeggen dat ik hier zeer enthousiast over ben.
Wat heb je nodig?
Basisrecept deeg (doorsnee taart 26 cm)
190 gr bloem
95 gr ijskoude boter in blokjes
85 gr ijskoude roomkaas -> in dit recept vervangen door ricotta
1/2-1 el ijskoud water
1 el azijn
1 tl bakpoeder, gezeefd
Vulling
150 gr doperwten (vers of diepvries)
2 el olijfolie
150 gr waterkers (harde steeltjes verwijderd) + extra om te bestrooien
150 gr rucola + extra om te bestrooien
4 eieren
1 el honing
165 gr ricotta
150 gr zachte geitenkaas in plakjes van 1 cm
1 el pijnboompitten
Wat moet je doen?
Deeg
Met de hand
Doe de boter samen met de bloem, roomkaas (ricotta), bakpoeder en snuf zout in een kom.
Wrijf de boterblokjes en roomkaas tussen duim en vingers van 1 hand snel tot een kruimeldeeg dat lijkt op grof zand. Voeg koud water bij en azijn en vorm van het kruimelmengsel snel een soepel deeg.
Vorm van het deeg een ronde schijf en leg het afgedekt 30 minuten in de koelkast.
Foodprocessor
Ik doe alles in de foodprocessor behalve water en azijn. Mengen tot er kruimels ontstaan, water en azijn toevoegen , nog even verder laten mengen en klaar!
Bestuif het werkvlak dun met bloem, en rol het deeg uit die ruim groter is dan de bodem van de vorm. Keer het deeg tijdens het uitrollen regelmatig.
Rol de deegcirkel losjes rond de deegroller en rol hem boven de vorm weer van de roller af.
Druk het deeg in de bodem eerst voorzichtig en licht in de vorm aan, zonder plooien.
Snij de rand bij.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Vulling
Kook voor de vulling de erwten in 5 min. in kokend water gaar.
Verhit in een hapjespan de olie.
Voeg de waterkers en rucola in porties toe en laat het blad al omscheppend snel slinken.
Klop in een kom de eieren los met de honing, ricotta en snuf zout en peper naar smaak.
Verdeel het waterkersmengsel en de erwten over het deeg in de vorm. Schenk het ei-ricottamengsel erover en beleg met de plakken geitenkaas. Duw er er licht in.
Bestrooi de taart met pijnboompitten en bak in het midden van de oven in 35-45 min. goudgeel en gaar.
Bestrooi met de achtergehouden rucola en waterkers en serveer.
Bron: Dit recept staat in de Delicious van januari 2014.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Ik lees met veel plezier jullie reacties.