Ook een passie voor koken en bakken?

Laat je dan zeker inspireren.

11 maart 2013

Pecan-rozijnenbrood

In mijn vorige post had ik het al over een kaasplank. Bij een kaasplank hoort uiteraard ook lekker brood. En dan liefst een paar soorten. Nu ben ik nog helemaal niet een doorwinterde broodbakker en een workshop bij Levine zit er ook niet direct in, dus moeten we zelf nog maar eerst wat oefenen.

Een boek dat ik me onlangs heb aangeschaft is "Hoe bak ik brood" van Emmanuel Hadjiandreou. Een mooi boek met goede stap-voor-stap foto's.

Mijn eerste brood uit dit boek werd het pecan-rozijnenbrood.  Emmanuel is geen voorstander van het "grondig kneden" principe. Hij kneed het minimaal en laat het tussendoor wel veel rusten. Dus heb ik mijn kitchenaid even aan de kant gezet. Ik had er eerst mijn twijfels over, maar het resultaat mag er zijn!
Een heerlijk kruim, en vol van smaak.
 

Wat heb je nodig?

35 gr pecannoten
35 gr rozijnen
200 gr tarwebloem
50 gr volkorenmeel
1 tl zout
3 gr verse gist
180 gr warm water

Wat moet je doen?
  1. Meng de noten en rozijnen.
  2. Meng dan in een kleine kom de overige droge ingrediënten: bloem, meel, zout
  3. Doe in een grote kom de gist met het water en los de gist op, dit is het natte mengsel.
  4. Voeg het droge mengsel bij het natte en meng met een houten lepel en nadien met je handen tot je een deeg hebt. Dek dit af en laat 10 minuten staan. (je kan dit eenvoudig doen door de klein kom in de grote kom te zetten.
  5. Voeg na 10 minuten het rozijnen/noten mengsel erbij en kneed voorzichtig ongeveer 10 seconden.
  6. Dek terug af en laat terug 10 minuten staan.
  7. Herhaal stap 5 en 6 nog 2x en nadien stap 6 nog 1x. Het deeg moet nu een gladde bol zijn en laat dit 1 uur rijzen.  
  8. Druk de lucht uit het deeg. Bestuif een schoon werkvlak met een beetje bloem. Leg de deegbal op het werkvlak. Vouw nu 1 kant naar het midden, en vouw ook de tegenoverliggende kant naar het midden.
  9. Rol het uit tot een "worst" met taps toelopende uiteinden.
  10. Strooi wat bloem over het brood en kerf het diagonaal in.
  11. Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af en laat het ongeveer 30-45 minuten rijzen. (afgedekt)
  12. Verwarm de oven 20 minuten voor op 240 °C en zet een braadslee onder in de oven. Hoe een kop water opzij.
  13. Verwijder het afdekmateriaal en leg het brood in de voorverwarmde oven. Giet de kop water in de hete braadslee en verlaag de oventemperatuur tot 200°C.
  14. Bak het brood 30 minuten.
  15. Draai het brood om, en tik op de onderkant. Als het hol klinkt is het gaar. Als dit nog niet het geval is, moet het nog een paar minuten in de oven. Laat het op een rooster afkoelen.
Het rijzen van het brood doe je het best in een voorverwarmde oven van 50°C. Zet de oven uit, en leg het brood erin. Tenzij je een echte rijskast hebt uiteraard...

Mijn volgende brood: dat met de olijven? Maar ik ga mijn zuurdesem toch ook al klaarzetten !

 

2 opmerkingen:

  1. Dit broodje ziet er smakelijk uit Anke!
    Liefs
    Christine

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Anke, ik heb je genomineerd voor de Liebster Award: http://simkookt.blogspot.nl/2013/03/liebster-award.html

    BeantwoordenVerwijderen

Ik lees met veel plezier jullie reacties.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gadget

Deze content is nog niet beschikbaar via een versleutelde verbinding.