Ook een passie voor koken en bakken?

Laat je dan zeker inspireren.

3 september 2012

Empanadas

Je hebt zo van die weken, waarin je precies tijd te kort hebt. Blogs lezen lukt me nog net tussendoor op mijn "tablet PC". Dus nu dankzij een "niet- loop- dag" hebben we een uurtje extra vrij. 

Doordat ik vorig jaar voor de eerste keer "geconfronteerd" werd met Snijbiet (of Warmoes), ben ik in "Alles over Groente en groentegerechten " gaan opzoeken wat je er zoal mee kon doen.
En er staat 1 gerechtje in, namelijk "Snijbietpasteitjes". Het zijn eigenlijk "Empanadas".

En het leuke aan empanadas is, je kan zoveel variëren als je wil. Echt er bestaan 1000-de variaties wat de vulling betreft.

En ik val in herhaling, maar ja, ook Jeroen Meus heeft al eens empanadas gemaakt, en het is ook zijn deegrecept dat ik gebruik.

Wat heb je nodig?
4 personen

Deeg
300 g patisseriebloem
100 g boter
1 scheutje water
1 snuifje zout

Vulling
675 gr snijbiet
25 gr boter
1 ui (gesnipperd)
75 gr spek, in stukjes
50 gr gryère, geraspt
25 gr broodkruim, panko of paneermeel
6 el room
Wat moet je doen?

Deeg

Weeg alle ingrediënten voor het deeg zorgvuldig.
Zet een pot of pan op een zeer zacht vuur en smelt daarin de boter. Laat ze niet bruisen.
Neem de mengschaal van de keukenmachine en meng doe daarin de bloem en een snuifje zout. Plaats de pot in de machine en gebruik het K-menghulpstuk (genoemd naar de vorm van de menger) om het deeg te bereiden.
Laat de machine op lage snelheid draaien en schenk er beetje bij beetje de gesmolten boter bij. Verhoog de draaisnelheid en schenk er een scheutje water bij. Laat de machine draaien tot je een egaal deeg krijgt.
Haal het deeg uit de mengkom en kneed het nog even verder op je werkvlak.
Bestrooi het werkvlak met een beetje bloem en gebruik de deegrol om het deeg uit te rollen tot een dunne lap. (enkele millimeters dik)
Gebruik een metalen uitsteekring of een breed glas om rondjes uit te steken. Ga door tot je zoveel mogelijk deeg hebt omgetoverd in ronde lapjes. Ik gebruik er deze handige vormpjes voor.


Vulling 
Snij de steeltjes van de snijbiet en hak zowel de steeltjes als de bladeren grof. Kook ze afgedekt in een zware pan 6 tot 8 minuten onder af en toe omschudden op een laag vuur, tot de steeltjes zacht zijn en de bladeren geslonken. Doe dit in een zeef en druk het overtollige vocht eruit. Schep in een mengkom en laat afkoelen.

Bak dan de ui en spek in een koekenpan tot de ui goudkleurig is en het spek bruin. Roer dit door de snijbiet.
Roer er vervolgens de kaas, broodkruimers, room, peper en zout naar smaak erdoor.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Verdel het deeg in vieren, en rol de stukken uit tot cirkels. Schep de vulling op het midden en bevochtig de randen en vouw dicht.

Bestrijk de pasteitjes met het losgeklopte ei en leg ze op een bakplaat met bakpapier.

Bak de pasteitjes in ongeveer 15-20 minuten goudkleurig.

Tips:
je kan ook mini - empanadas maken als aperitief hapje.
Of ook heel lekker als voorgerecht, lichte lunch, of tja, ik eet dit ook met smaak op als hoofdgerecht met een frisse sla bij. Dan eet je er gewoon wat meer van.

1 opmerking:

Ik lees met veel plezier jullie reacties.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...