Vandaag begint Jeroen Meus terug met een nieuwe reeks "Dagelijkse kost".
En we worden nog meer verwend, want op VTM krijgt vanaf nu ook Sofie Dumont een kookprogramma: "De keuken van Sofie". Hopelijk is dit even succesvol als haar bakprogramma. Volgens mij kan dat alleen maar super goed zijn.
En mijn collega maakte mij attent op het kookprogramma van Lorraine Pascale: Fast, Fresh and Easy Food recipes en dit ook vanavond op BBC. Haar granola is alvast top.
Maar terug naar Jeroen nu: om al in de sfeer te komen zijn recept van moussaka!
Als je naar Griekenland op vakantie bent geweest, zal dit gerecht je direct het vakantiegevoel terug geven.
Wat heb je nodig
voor 4 personen
de groenten:
1 aubergine
2 kleine courgettes
3 uien
2 stengels selders
2 wortels
1 teentje look
1 scheutje olijfolie
het lamsvlees en de ragout:
500 g lamsgehakt
80 g geconcentreerde tomatenpuree
1 toefje harissa (naar smaak)
2 dl rode wijn
400 g tomatenpulp (blik)
1 snuifje gedroogde oregano
1 snuifje gedroogde marjolein
1 snuifje komijnpoeder
1 kaneelstokje
1 scheutje olijfolie
peper
zout
de béchamelsaus:
7 dl halfvolle melk
30 g boter
40 g bloem
nootmuskaat
peper
zout
de moussaka:
500 g aardappelen
peper
zout
100 g harde schapenkaas
Wat moet je doen?
de groenten:
Spoel alle groenten schoon.
Pel de uien en snipper ze fijn. Plet de gepelde look tot pulp.
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur. Doe er een scheut olijfolie in en stoof de stukjes ui en de look.
Schil de wortel en snij de peen overlangs in dikke plakken. Snij die vervolgens in repen en tenslotte in blokjes van 0,5cm op 0,5 cm. (brunoise) Stoof de stukjes wortel mee met de uien.
Verwijder het loof van de selder en de onderste taaie stukken stengel. Snij de selderstengels in zeer kleine blokjes. Stoof de stukjes selder 10 minuten mee met de uien. Zet daarna het vuur zachter.
Snij de aubergine in dunne plakjes (je hoeft ze niet te schillen) en leg ze naast elkaar op een grote schaal. Strooi er een slinke snuif zout over en zet ze opzij. Het zout zal een deel van het vocht uit de aubergine trekken.
het lamsvlees en de ragout:
Neem een braadpan en schenk er een beetje olijfolie in. Zet het vuur hoog, zodat de pan gloeiend heet wordt en bak het lamsgehakt. Er mogen gerust nog brokjes gehakt in zitten, dus plet het vlees niet teveel. Bak een grote hoeveelheid gehakt bij voorkeur in beurten, zodat de pan niet te vol ligt met vlees.
Schep het gebakken lamsgehakt in de pot met gestoofde groenten en voeg de tomatenpuree toe. Laat de puree even meebakken.
Wie van wat pit houdt, kan een beetje harissa (pikante saus) toevoegen.
Meng alle ingrediënten en schenk er de rode wijn bij. Zet het vuur zachter en voeg de tomatenpulp toe en de droge kruiden: een snuif komijnpoeder, oregano, marjolein en een kaneelstokje. Proef en voeg ook wat peper van de molen toe en een beetje zout.
Zet het deksel schuin op de pot en laat de ragout minstens anderhalf uur sudderen op een zacht vuur. Roer af en toe in de saus. Verwijder nadien de kaneelstok.
de béchamelsaus:
Bereid een béchamelsaus volgens het klassieke recept. (maar laat de kaas weg.)
de moussaka:
Schil de aardappelen en snijd ze in zeer dunne plakjes.
Snij de korstjes van de kaas en rasp een flinke laag schapenkaas over de ovenschotel.
Gaar de moussaka in de hete oven gedurende 40 tot 45 minuten. (Controleer het resultaat, want elke oven is een beetje anders.)
Schil de aardappelen en snijd ze in zeer dunne plakjes.
Spoel het zout van de plakjes aubergine en laat de groente uitlekken.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Neem een ruime ovenschaal en olie ze in met een beetje olijfolie. Schenk er een laagje béchamelsaus in. Schik daarover en laag aardappelschijfjes en strooi er een beetje peper en zout over.
Vervolgens schik je een laag courgetteschijfjes en een portie van de ragout met lamsgehakt.
Dan is het de beurt aan een nieuwe laag aardappelen, een tweede dun laagje béchamelsaus en de schijfjes aubergine.
Daarbovenop komt een tweede laag ragout en tenslotte de rest van de groenten.
Eindig met een laagje aardappelschijfjes en een royale laag béchamelsaus.Snij de korstjes van de kaas en rasp een flinke laag schapenkaas over de ovenschotel.
Gaar de moussaka in de hete oven gedurende 40 tot 45 minuten. (Controleer het resultaat, want elke oven is een beetje anders.)
Tips and trics :
Voor de zekerheid kook ik eerst mijn aardappelschijfjes wat voor.
Misschien moet je voor de béchamelsaus niet alle melk gebruiken, het mag niet te dik, maar ook niet te lopen zijn.
Verder heb ik hier een variatie gedaan: de selder vervangen door snijbietstengels, en de aubergine weggelaten en extra courgette gebruikt... gezien de moestuin deze in massa voorziet.
De eerste dag is alles nog wat vochtig, maar daarom niet minder lekker en dat verbetert nog als je de moussaka de dag nadien opeet.
De water komt me in de mond! Hier wil ik eens een veggie variant op uitproberen. Suggesties?!
BeantwoordenVerwijderenHet water dus ;)
BeantwoordenVerwijderenQuorn proberen, en wat bijkruiden? Op het internet zullen wellicht wel variaties te vinden zijn.
BeantwoordenVerwijderen