Ook een passie voor koken en bakken?

Laat je dan zeker inspireren.

31 maart 2016

Varkenspastei met ei ( gebaseerd op recept van Paul Hollywood)

Het wordt stilaan een jaarlijkse traditie: een paasbrunch. Ook dit jaar had ik verschillende soorten broodjes gemaakt (later volgen hiervan ook de recepten), maar ook een pastei met varkensvlees en ei.

Pasen mag dan voorbij zijn, dit smaakt altijd, en er zijn zeker nog heel wat mensen die een lentefeest of communiefeest in het vooruitzicht hebben.

De belangrijkste boodschap bij een feest dat je zelf organiseert is: maak een planning en doe zo veel mogelijk al vooraf... 
Wat kan je invriezen? Wat moet je op het laatste afwerken, enz.

Deze pastei kan je perfect 2 dagen vooraf maken en bewaren in de koelkast. Ideaal dus.  Bovendien oogt de pastei spectaculair op je buffet! 




Wat heb je nodig?

Deeg
100 g reuzel
450 g bloem
100 g bloem voor brood
75 g koude boter in blokjes
1 losgeklopt ei om te bestrijken

Vulling
500-600 g boerengehakt (dit is al gekruid)
150 g gekookte ham in blokjes
(+ eventueel 1 ei als het gehakt te droog is)
1  fijngesneden sjalotje
3 el fijngesneden peterselie (plat of gekruld)
5 eieren gekookt en gepeld. 

Bakvorm: 7,5 x 28 (ik heb de cakevorm van Greenpan gebruikt)


Wat moet je doen?

Bekleed de bakvorm met een reep bakpapier, zo breed als je vorm. Zo kan je nadien de pie gemakkelijk uit zijn vorm halen.

Maak eerst de vulling.
Meng het gehakt met de hamblokjes, het fijngesneden sjalotje en eventueel nog een eitje. (het mag niet te droog worden)
Doe de gehakte peterselie erbij en breng eventueel nog wat op smaak met peper en zout. 
Zet even apart.

Voor het deeg meng je beide soorten bloem in een grote kom.
Voeg de blokjes boter toe en wrijf het met je vingertoppen in de bloem.

Verwarm 200 ml water met de reuzel en 0,5 tl zout in een pan tot het net kookt.
Giet het bij de bloem en roer met een houten lepel. 
Zodra het mengsel voldoende is afgekoeld, kneed je het mengsel tot een soepel deeg.

Nu moet je zo snel werken dan je kan.

Rol 2/3 deeg uit en bekleed er de vorm mee. Laat wat deeg over de randen hangen.
Duw de helft van de vulling in de vorm.
Snij een klein stukje van de boven en onderkant van het ei en leg ze mooi naast elkaar in de vorm.
Voeg de rest van de vulling toe en duw zachtjes aan.
Bestrijk de randen van het deeg met een beetje ei.

Rol de rest van het deeg uit en leg het over de pastei. Duw de randen samen en maak een mooie rand.
Snij eventueel nog overtollig deeg af.

Maak een paar stoomgaten in het deksel en decoreer de bovenkant met enkele siervormen van het overgebleven deeg.

Bestrijk het deksel met losgeklopt ei en bak de pastei 30 minuten op 200°C. Verlaag dan de oventemperatuur naar 180°C en bak nog een uur. 

Als de bovenzijde te donker wordt, kan je hem afdekken met wat aluminiumfolie.

Laat de pastei helemaal afkoelen in de vorm.
Draai dan de vorm op de zijkant en haal de pastei er voorzichtig uit.

Serveer hem in dikke plakken.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik lees met veel plezier jullie reacties.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...