Er staan al heel wat Spaans geïnspireerde recepten op mijn blog, van hapjes tot dessert. Toch ontbreekt er nog heel wat. De Spaanse gastronomie is dan ook heel gevarieerd dankzij de verschillende regio's. Er zijn dan ook heel wat top basisproducten.
Een heel eenvoudig hapje dat je vooraf kan voorbereiden zijn deze kroketjes.
Wij kennen uiteraard ook de kaaskroketten, garnaalkroketten, hamkroketten,...
Kroketjes zijn echter ook in Spanje zeer populair.
En met de typische serranoham en manchegokaas geef je er direct een Spaans tintje aan
Wat het je nodig?
60 gr boter
75 gr bloem
100 ml droge witte wijn
200 ml volle melk
100 gr serranoham in kleine blokjes
50 gr manchegokaas, grof geraspt
2 eieren
Panko of grof paneermeel
frituurolie
Wat moet je doen?
Eigenlijk gaan we gewoon beginnen met een roux:
Verhit de boter in een steelpan of potje met zware bodem op middelhoogvuur. Voeg als de boter gesmolten is de bloem toe en bak deze roerend mee. (5 minuutjes ongeveer)
Voeg dan beetje bij beetje de witte wijn eraan toe, en dan de melk. Blijf roeren tot je een glad mengsel hebt. Laat het nog eventjes zachtjes doorkoken.
Voeg dan de ham en de kaas toe. Proef en voeg naar smaak nog wat zout/peper aan toe.
Giet het mengsel in een lage schaal en laat het afkoelen.
Dek het mengsel af met plasticfolie en laat het min. 4 uur opstijven. (beter 1 nacht)
Doe een beetje bloem in een schaal of kom, klop de eieren los in een kom, en doe de panko in een andere kom.
Nu gaan we beginnen met het paneren. Schep bolletjes van het mengsel (de grootte van een walnoot) en rol ze eerst een beetje door de bloem, dan de eieren en tenslotte door de panko.
Verwarm de frituurolie en bak de ham-kaasbolletjes goudbruin.
mmmm...heb hier wel zin in!
BeantwoordenVerwijderenliefs
Hmm heerlijk met serrano of manchego, lekker zuiders. Ik ga deze eens proberen, had net panko in huis gehaald om mee te experimenteren ;-)
BeantwoordenVerwijderen