Ook een passie voor koken en bakken?

Laat je dan zeker inspireren.

1 november 2015

Pan de muerto

Vandaag is het Allerheiligen en morgen Allerzielen. Het is een Christelijk feest, en in vele landen ook een nationale feestdag. In Mexico is dit Día de Muertos = Dag van de doden. Traditioneel maakt men er dan ook dit brood. Het is ook de traditie dat er voedsel aan de doden worden geofferd om de zielen van de overledenen te voeden. Nadien eet men het gewoon zelf op. Het is een dag dat het leven van de overledenen wordt gevierd. 

Dit brood heeft als symbool het lichaam, de ledematen en het hoofd. Een beetje fantasie heb je wel nodig. Het is een zoet brood, waarin melk, eieren en boter in wordt verwerkt.




Wat heb je nodig
2 broden 
60 gr boter (zonder zout)
60 ml melk
60 ml water (kraantjeswater)
390 gr bloem
1 1/4 tl instant gist
1/2 tl zout
50 gr kristalsuiker
2 eieren
2 tl zeste van appelsien

Om te garneren
losgeklopt ei
2 el kristalsuiker
3 el appelsiensap
1 tl appelsien zeste


Wat moet je doen?

Verwarm de melk samen met de boter in een pannetje, tot de boter is gesmolten. 
Voeg van het vuur het water erbij.

Meng 130 gr bloem in een kom samen met de gist, het zout en de suiker.
Doe hierbij het mengsel van de melk/boter en water.
Doe nu ook de zeste erbij.

Voeg nu beetje bij beetje de rest van de bloem erbij en kneed tot je een glad deeg bekomt dat niet meer kleeft.

Nu laat je het voor de eerste keer rijzen: doe het deeg in een ingevette kom, en dek de kom af.
Laat het nu 1 tot 2 uur rusten tot het in volume is verdubbeld.

Als het voldoende is gerezen, moet je het deeg verdelen in 3 gelijke delen.

Van 2 delen maak je een bol. 
Het 3de deel verdeel je opnieuw in 6 gelijke delen.
2 delen maak je kleine bolletjes van. Van de 4 overige maak je lange strengen. (die gaan over het brood)

Laat alles opnieuw rusten tot het opnieuw is verdubbeld in volume.

Nu ga je het brood samenstellen:

Bestrijk de grote bollen met losgeklopt ei en leg de lange strengen hierover. Bestrijk deze ook met het ei. Leg nu het kleine bolletje hier bovenop. Bestrijk dit ook nog met ei.

Verwarm de oven op 180°C en bak de broden 25 minuten.

Afwerking:
Verwarm intussen het appelsiensap met de suiker en de zeste.
Als het brood uit de oven komt, strijk je het in met de appelsiensiroop.
Laat afkoelen en strooi er nog suiker over. (naar smaak)

De foto's stap per stap kan je hier terugvinden.




1 opmerking:

Ik lees met veel plezier jullie reacties.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...