Ook een passie voor koken en bakken?

Laat je dan zeker inspireren.

21 mei 2015

Rabarbertaart

Druk, druk, druk... we hebben zeker niet stil gezeten, maar het bloggen is er dus telkens over geschoten. Het viel me op dat het lang geleden was dat ik een zoet gerechtje had gepost. Origineel wordt dit taartje gemaakt met appels... lekker in de herfst, maar ik dacht dat voor nu rabarber wel een goede vervanger was! En jawel! Heerlijk fris bij de koffie/thee of als nagerecht.




Wat heb je nodig?

Voor het vetdeeg
125 gr boter of margarine
125 gr kristalsuiker
1 ei
250 gr bloem
smaakstoffen: vanille, citroenrasp

vulling
rabarber (ong 300 gr)
maizena

het beslag
3 eieren
150 gr suiker
100 gr gesmolten boter (afgekoeld) + een beetje extra voor je vorm.
100 gr bloem (gezeefd)

pralin
suiker (50%) en amandelschilfers (50%) en wat eiwit om te binden.

springvorm van 20 cm, of gewone ronde vorm van 20 cm.

Wat moet je doen?

Smeer je vorm eerst in met de gesmolten boter en draai je vorm om.

Maak dan het vetdeeg

Maak hiervoor de boter mals en meng met de suiker. Nadien met het ei en dan de bloem en smaakstoffen. Dit kan uiteraard in je kneedmachine.
Leg het deeg in de koelkast. (30 minuten)

Maak intussen de rabarber schoon en snij in stukjes van ongeveer een centimeter. Meng met maïzena, zodat het sap een beetje kan binden tijdens het bakken.

Het beslag

Klop de eieren samen met de suiker eerst warm (au bain marie bijvoorbeeld) tot lichaamstemperatuur en nadien koud, tot je een lint kan vormen. (au ruban) = je moet iets kunnen schrijven en dit moet even zichtbaar blijven.

Doe dan de gesmolten boter erbij en als laatste de bloem.

Haal het vetdeeg uit de ijskast en rol het uit tot 3 à 4 mm. Fonceer hiermee je vorm. (bekleed de bodem en zijkanten met je deeg.

Doe een deel van je beslag nu in de vorm, en verdeel de rabarber hierover.
Doe dan de rest van je beslag over de rabarber.

We maken nu nog een deksel voor de taart uit het vetdeeg en leggen dit voorzichtig over de vulling. Druk de zijkanten goed bijeen met het deeg aan de zijkant.
Knip het deeg een paar keer zodat de damp kan ontsnappen.

Borstel de bovenkant in met losgeroerd ei en bestrooi nog met de pralin.

Bak het taartje op 180 ° C, ongeveer 60'.
Leg zeker een bakpapier of bakfolie onder je vorm, want het kan dat er alsnog wat deeg uitdruipt of wat rabarbersap.

Haal de taart uit de vorm en laat deze omgekeerd op een rooster afkoelen.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Ik lees met veel plezier jullie reacties.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gadget

Deze content is nog niet beschikbaar via een versleutelde verbinding.