Ook een passie voor koken en bakken?

Laat je dan zeker inspireren.

8 maart 2015

Mediterraans gehakttaart

Ik maak graag zoete, maar ook hartige taarten. En neen dat zijn niet alleen quiches. Ook hartige cakes, of de zogenaamde "pies". Ik heb hier al eens een pie gepost met enkel groenten: de ricotta taart met pittige blaadjes
Dit komt uit dezelfde reeks van Rudolph's Bakery: de Mediterrane gehakttaart. 
Heerlijk! Misschien voor de Paasbruch/lunch? 






























Wat heb je nodig?
Kruidig deeg
285 gr bloem
140 gr koude roomboter
1 el koud water
85 ml Griekse volle yoghurt
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen gember
2 tl kurkuma 
1,5 el azijn
1 tl bakpoeder

Vulling

2 el olijfolie
300 gr rundergehakt (of lamsgehakt)
1 zoete rode puntpaprika in blokjes
75 gr zwarte olijven zonder pit
1 el harissa
3 roma pruimtomaten, in plakken
150 gr feta
evt een groene salade voor erbij

ronde taartvorm 26 cm doormeter


Wat moet je doen?

deeg

Met de hand 
Doe de boter samen met de bloem, yoghurt, bakpoeder, kruiden en snuf zout in een kom. 
Wrijf de boterblokjes en roomkaas tussen duim en vingers van 1 hand snel tot een kruimeldeeg dat lijkt op grof zand. Voeg koud water bij en azijn en vorm van het kruimelmengsel snel een soepel deeg.
Vorm van het deeg een ronde schijf en leg het afgedekt 30 minuten in de koelkast.

Foodprocessor 
Ik doe alles in de foodprocessor behalve water en azijn. Mengen tot er kruimels ontstaan, water en azijn toevoegen , nog even verder laten mengen en klaar!

Bestuif het werkvlak dun met bloem, en rol het deeg uit die ruim groter is dan de bodem van de vorm. Keer het deeg tijdens het uitrollen regelmatig.

Rol de deegcirkel losjes rond de deegroller en rol hem boven de vorm weer van de roller af.

Druk het deeg in de bodem eerst voorzichtig en licht in de vorm aan, zonder plooien.
Snij de rand bij.

Verwarm de oven voor op 180 °C. 


vulling

Verwarm in een koekenpan de olie en bak het gehakt rul. Voeg de paprika toe en bak 2 minuten mee. Schep de olijven en harissa er onder.

Rol het deeg uit (bestuif hiervoor je werkblad met een beetje bloem) tot het iets grote is dan je vorm.
Bekleed de vorm ermee. Schep het gehakt op de deegbodem en beleg met de plakken tomaat. Druk de vulling licht aan. Verkruimel de feta erboven en bestrooi met zout en peper. Bak de taart in het midden van de oven in 30 - 35 minuten goudgeel en gaar.


Je kan hierbij eventueel wat tsatziki bi jserveren: rasp hiervoor komkommer fijn, en meng dit geplette knoflook en Griekse yoghurt.






1 opmerking:

  1. Oh ja, wat een lekker idee voor een Paasbrunch! I love that time of the year :-) x

    http://tastinglifestyle.blogspot.be

    BeantwoordenVerwijderen

Ik lees met veel plezier jullie reacties.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...