Ook een passie voor koken en bakken?

Laat je dan zeker inspireren.

14 maart 2014

Peer-amandeltaart

Een taart die al langer in mijn repertoire staat, maar blijkbaar om een bepaalde reden nog niet op mijn blog is verschenen. En net zoals vaak: eenvoudig maar lekker!
Peren en amandelen blijken een prima combinatie! De crunchy topping met amaretto maakt het helemaal af.
Lekker bij een tasje thee of koffie, maar evengoed als dessert.
De inspiratie komt dit keer nog eens van Jeroen Meus.



Wat heb je nodig?

de taartbodem
1 vel rond bladerdeeg
klontje boter
bloem 

de amandelvulling
120 g boter (op kamertemperatuur)
100 g suiker
200 g amandelpoeder
140 g bloem
2 eieren
1 dl melk
1 vanillestokje
2 peren

de topping
2 eetlepels suiker
amaretto
50 g amandelschilfers

Wat moet je doen?

de taartbodem
Smelt een klontje boter op laag vuur.Strijk de taartvorm in met de gesmolten boter, en bepoeder de vorm vervolgens met wat bloem. Zo zal de taart na het bakken makkelijk loskomen.
 Bedek de vorm met het vel bladerdeeg. Druk het deeg goed aan tegen de randen. Overtollig deeg snijd je af van de rand.

(Zelf gebruik ik vaak het papier dat bij het vel bladerdeeg zit)

de amandelvulling
Weeg alle ingrediënten voor de vulling zorgvuldig af. Doe de bloem en het amandelpoeder in een mengschaal. Hou de suiker apart.

In een mengbeker voeg je de melk en de eieren samen. Meng ze met een garde en voeg de zaadjes van een vanillestok toe. Hiervoor snijd je de vanillestok overlangs, en met het puntje van een mes schraap je de zwarte zaadjes uit de beide helften van de peul.

Schep de malse boter en de suiker in de mengkom van de keukenrobot. Laat de beide ingrediënten mengen tot een bleke massa. Voeg er het mengsel van melk, eieren en vanille aan toe. Laat alles even mengen, en voeg ten slotte ook de bloem en het amandelpoeder toe. Meng alles tot een egaal beslag.

Verwarm de oven voor op 180°C.
Schep het beslag in de spuitzak en verdeel het in brede cirkelbewegingen over de taartbodem.
de peren:
Schil de rijpe peren, verwijder het klokhuis en snij de vruchten in kwartjes. (Tip: Als je geen rijpe peren gebruikt, pocheer de vruchten dan vooraf.)

Schik de stukken peer in een stervorm op het taartbeslag. Druk ze zachtjes aan. Leg hierbij de bolle zijde van de peren naar boven, en laat de uiteindjes naar het midden wijzen.

de topping
Strooi de amandelschilfers in een schaaltje en besprenkel deze met een scheutje amaretto.
Giet wat kristalsuiker in een tweede schaaltje en “paneer” hierin de vochtige amandelschilfers.
Verdeel de gesuikerde amandelen vervolgens over het gebak.
Bak de taart gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven op 180°C.
Laat de taart nadien rustig afkoelen en haal ze uit de vorm








1 opmerking:

Ik lees met veel plezier jullie reacties.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...