Ook een passie voor koken en bakken?

Laat je dan zeker inspireren.

28 juni 2013

Gevulde ronde courgette op "Griekse wijze"

Gevulde groenten zijn altijd zeer dankbaar: je kan paprika's vullen, tomaten, courgette. Bovendien is de variatie van de vulling is ook oneindig... vis, vlees, rijst, couscous, groenten.
Deze keer heb ik gekozen voor een ronde courgette met gehaktvulling, fetakaas en tomaat. Je kan de gevulde groente serveren met rijst, brood, of zoals ik heb gedaan met zoete en gewone aardappelen uit de oven.


Wat heb je nodig?
(4 personen)
4 ronde courgette (of lange of paprika)
500 gr gehakt (varken/rund of varken/kalf)
olijfolie
1 sjalot gesnipperd
1 teentje look gesnipperd
70 feta
8 pruimtomaten
ong. 1/2 bosje basilicum
2 el Provençaalse kruidenmengeling
10 olijven

Voor de kaassaus
1 eetl. boter
70 g geraspte kaas
3 dl melk
1 eetl. bloem
nootmuskaat



Wat moet je doen?
Pel de tomaten (dat gaat makkelijk als u ze 10 sec. onderdompelt in kokend water). Snij in blokjes.
Snij het hoedje van de courgettes en hol grotendeels uit (hou het vruchtvlees apart). Kruid binnenin met peper, zout en een snuifje Provençaalse kruidenmix.

Verhit de olijfolie in een grote kookpot en bak de fijngesnipperde sjalot en het knoflook glazig. Voeg het gehakt toe en bak al roerend tot het korrelig is.
Voeg de fijngesnipperde basilicum en 1/4 van de tomatenblokjes toe. Breng op smaak met 1/2 eetl. Provençaalse kruidenmix en laat 10 min. sudderen zonder deksel. Kruid eventueel bij met peper en zout.
Maak ondertussen de kaassaus: smelt de boter in een kookpot en meng met de bloem. Laat even drogen op het vuur. Voeg beetje bij beetje en al roerend de melk toe tot een gladde saus. Doe er de geraspte kaas bij en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Verkruimel de fetakaas over het gehakt en meng goed. Vul de uitgeholde courgettes met de mengeling.
Doe de rest van de tomatenblokjes in dezelfde kookpot, samen met het vruchtvlees van de courgettes. Voeg het blokje bouillon toe en de rest van de Provençaalse kruidenmix. Laat 10 min. afgedekt sudderen. Mix de saus fijn.
Giet de tomatensaus in een grote ovenschotel en schik er de gevulde courgettes in. Lepel er de kaassaus over.
Verwarm de oven 10 min. voor op 180 °C.
Zet de schotel ± 55 min. in de voorverwarmde oven.
Snij de olijven in ringetjes en versier er de schotel mee. Lepel wat saus op elk bord en schik er een gevulde courgette op. Serveer met rijst of brood of aardappeltjes uit de oven.

Inspiratie: Colruyt Lekker Koken

.

2 opmerkingen:

Ik lees met veel plezier jullie reacties.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...