Ook een passie voor koken en bakken?

Laat je dan zeker inspireren.

3 februari 2013

Witte bonensoep met chorizo

Het Spanje avontuur is voorlopig voorbij. Don Caramello is na 9 weken ook defnitief terug.
Alles gaat zijn gewone gangetje. En er is tijd om terug te bloggen.

Nu kan je Spanje wat dichter brengen, door een leuk Spaans muziekje op de achtergrond, of... in de keuken de geuren en smaken terug te brengen.

Hiervoor neem ik graag eens een kijkje op de blog van Bijzonder Spaans. Alleen al voor de prachtige foto's de moeite om eens een kijkje te gaan nemen.

Gezien het koude weer hier in België, doet een warm soepje wonderen. Witte bonen, chorizo, en pimentón, 3 typische producten uit Spanje vormen hier de basis.


Voor de mooie foto's: zie Bijzonder Spaans

Wat heb je nodig?

 4 blikken witte bonen (uitgelekt 900 gram)
100 gram chorizo, in kleine blokjes gesneden
1/2 knoflookbol
1 theelepel pimentón de la Vera
1 ui, gesnipperd
1 liter groentebouillon
5 eetlepels olijfolie + 1 eetlepel voor de knoflook
2 aardappels voor de binding
peterselie
peper en zout

Wat moet je doen?

Verwarm de oven op 180 graden. Wikkel een halve ongepelde knoflookbol samen met een scheutje olijfolie in aluminiumfolie en pof ongeveer 30 minuten in de oven tot de knoflook zacht geworden is. Laat afkoelen en haal de tenen eruit.

Spoel de bonen om onder koud water tot ze niet meer schuimen en laat uitlekken.
Verwarm de bouillon in een pan op het vuur.
Verhit de olijfolie in een andere pan en smoor op een zacht vuur daarin de ui en de aardappelen 5 minuten zacht en goudbruin.  Laat zachtjes 5-10 minuten bakken en roer de pimentón en de gepofte knoflooktenen erdoor en bak alles op een laag vuur 3 minuten.
Voeg langzaam al roerend een derde deel van de bouillon toe, roer goed om en doe de bonen erbij met wat meer bouillon zodat ze net onderstaan. Laat aan de kook komen en haal de pan van het vuur.
Pureer de soep met een staafmixer en voeg eventueel wat meer bouillon toe als je hem te dik vind. Zet de soep weer op een laag vuur.
Snij de chorizo in hele kleine blokjes en warm 5 minuten mee met de soep (bewaar een paar stukjes voor de garnering). Breng het geheel op smaak met peper en zout.

Garneer met wat chorizoblokjes, wat fijngesneden peterselie en desgewenst met een scheutje olijfolie.
Serveer samen met wat lekker brood.

2 opmerkingen:

  1. Mooie blog ben eveneens in de ban van Spanje en koken. Zit op dit ogenblik in het Zuiden van Spanje. Groetjes Cony

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vorige weeknook nog...in Colmenar, in de bergen bij Malaga. Prachtig.

    BeantwoordenVerwijderen

Ik lees met veel plezier jullie reacties.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gadget

Deze content is nog niet beschikbaar via een versleutelde verbinding.