Ook een passie voor koken en bakken?

Laat je dan zeker inspireren.

23 februari 2013

Stoofvlees, maar dan anders: op zijn Chinees

Het is koud, het is guur, ideaal weer voor een stoofpotje.
Ik ben er verzot op in de winter: eenvoudig te maken, niet al te veel werk, je huis geurt er helemaal naar...
 
Om toch een beetje af te stappen van het klassieke, hierbij een receptje voor stoofvlees met een Chinese inslag.
Een beetje fusion cooking dus. En het werkt. Echt heel mals en overheerlijk van smaak.
Ook dit weer even een kijkje gaan nemen bij Jeroen Meus.
 

Wat heb je nodig?

Lijkt een lange lijst, maar als je regelmatig kookt, heb je het meeste vast en zeker in de kast staan.

1⁄2 kg rundstoofvlees (bv. uit de schouder, 'le petit nerf')
5 dl bruine fond (runderfond)
4 uien
60 g verse gember
2 teentjes look
1 (kleine) rode chilipeper
100 g bruine suiker
2 eetlepels bloem
2 eetlepels tomatenpuree
2 eetlepels five-spice
1 theelepel zwarte peperbolletje
5 cl sojasaus
een scheut arachideolie
enkele klontjes boter
peper
zout

serveren

250 g rijst (bv. jasmijnrijst)

eventueel:
wat donkergroen loof van lente-uitjes
enkele takjes koriander
ijsblokjes

Wat moet je doen?

Een fond zorgt voor een onvergelijkbare verrijking van de smaak van de saus. Je kan zo'n fond kant en klaar kopen, maar zelf maken is nog beter! Bekijk dus zeker Jeroens recept voor bruine fond.

Maar ik heb zelfs het Maggi bouillonkuipje gebruikt en er daar is niks mis mee.

Pel en halveer de uien. Snipper ze vervolgens in kleine stukjes.
Verhit een ruime stoofpot op een matig vuur. Schenk er een scheut arachideolie in.
Stoof de stukjes ui in de hete olie. Roer regelmatig in de pot.
Snipper een kleine chilipeper in piepkleine stukjes, en laat deze meestoven. Wie niet van een licht-pikante smaak houdt, kan minder of simpelweg géén chilipeper gebruiken.
Schil het stukje gemberknol en snij het eerst in schijfjes, vervolgens in lucifers, en tenslotte in piepkleine stukjes. (Zo zullen de taaie vezels niemand parten spelen.)
Kneus en pel de look en plet de tenen tot pulp.
Doe de stukjes gember en de lookpulp bij de uien en roer. Laat de uien licht kleuren.
Schep de tomatenpuree in de stoofpot, en strooi er een ferme snuif “five-spice” in. In deze specerijenmix zit anijs, gember, venkel, peper en kaneel. Bepoeder de inhoud van de pot met de bloem en roer. (Hou de pot nadien even weg van het vuur, tot het vlees voorgebakken is.)
  
Verwarm de oven voor op 150°C.
  
Verhit een braadpan (zonder antaanbaklaag) op een stevig vuur. Smelt er een klont boter in en bak (een deel) van de stukjes stoofvlees. Kruid het vlees met peper van de molen en zout. Laat het vlees goudbruin korsten. Doe dit zeker in porties! Het vlees mag niet koken. Dit is een heel belangrijke stap voor een heerlijk eindresultaat.
  
Voeg het vlees (dat nog niet gaar is) toe aan de pot, en begin aan een volgende bakbeurt, in dezelfde pan, met een vers klontje boter.
  
Schenk na het korsten en scheutje water in de braadpan en roer de bakrestjes los. Giet dit in de stoofpot.
Doe ook de runderfond (bruine fond) in de pot.
Doe de peperbolletjes in de vijzel, kneus ze even en strooi de stukjes zwarte peper bij het stoofvlees. Voeg vervolgens de bruine suiker toe en ook de sojasaus.
  
Zet de (ovenvaste) pot in de voorverwarmde oven van 150°C en geef het stoofvlees de nodige tijd om te garen. Reken hiervoor ongeveer minstens 2 uur. Controleer tussendoor het resultaat. Het vlees moet botermals worden.
  
Bereid kort voor het serveren de rijst. Kook de korrels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. De geparfumeerde jasmijnrijst past er prima bij.

Eventueel:

Frisse krullen van lente-uitjes zijn ideaal om straks de borden te garneren. Vul een diepe schaal met ijsblokjes en wat water.
  
Snij een stuk van het donkerste loof van de lente-uitjes. Gebruik stukken loof van zo’n 8 cm lang. Snij dit in millimeterdunne lange repen en leg het fijne groen in het ijswater. Door de koude zullen de sliertjes feestelijk opkrullen.

serveren

Lepel een portie rijst op het bord, en een paar flinke lepels stoverij op z’n Chinees.
Werk elk bord af met wat opgekrulde reepjes lente-ui en enkele pluksels koriander.

 

3 opmerkingen:

  1. Heerlijk lijk me dit! Zal ik ook eens proberen!
    Liefs
    Christine

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het was extreme guur gisteren, en ik had zin in stoofvlees. Maar dan anders. Dus even gegoogled en zo kwam ik op jou recept uit. Toen de pan de oven in ging, was ik even bang dat ik me weer eens niet goed aan het recept had geloven. Erg zoet vond ik het viral, maar dat kwam helemaal goed. Wat passen deze smaken goed bij een heerlijk stukje stoofvlees. Zalig , dit is absoluut een blijvertje! Dank je voor het heerlijk even recept,

    Irene

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. goh dat is er eentje dat ik ook nog eens ga maken. Tof dat mijn blog tof vind en hopelijk vind je nog meer inspiratie.

      Verwijderen

Ik lees met veel plezier jullie reacties.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...