Ook een passie voor koken en bakken?

Laat je dan zeker inspireren.

1 november 2012

Stoofvlees

November is ingezet met het typische "Allerheiligen" weer: koud en regen. Al schijnt de zon toch ook af en toe.

Weer tijd dus om de stoofpotjes boven te halen. De klassieker bij uitstek is natuurlijk stoofvlees. Super eenvoudig, maar  zo vol van smaak! Uiteraard met bier klaargemaakt: zelf heb ik tafelbier gebruikt dat al wat zoeter is van zichzelf.
Alles in de pot, en dan wachten maar...het moeilijkste gedeelte.

En ik ga hier nog eens wat reclame maken voor Jeroen Meus want hier volgt zijn  recept. Al beperk ik mijn afwas, en maak ik alles in 1 pot klaar.

Foto: Eén, Dagelijkse kost


Wat heb je nodig? (4 personen)

1 kg rundvlees (zenuwstuk, in gelijke stukken)
2 grote uien
1 flesje bruin bier (min. 1flesje, bv. Sint-Bernardus abt 12 of bruin tafelbier
2 eetlepels Loonse (of Luikse) stroop
verse tijm
1 kruidnagel
2 blaadjes laurier
1 stevige bruine boterham (of 2 dunnere sneetjes)
2 eetlepels scherpe mosterd
1 scheutje natuurazijn
boter
peper van de molen
zout

Wat moet je doen?

Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes.
Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klontje boter in. Stoof daarin de uien op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken.
Haal de uien uit de pot. Smelt terug een beetje boter in de pot en schroei de stukken vlees in de pot tot ze een goudbruin kleurtje hebben.
Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper van de molen en een snuifje zout.
Haal het vlees ook uit de pot.

Giet het bier in de stoofpot. Roer alle aanbaksels van het vlees los terwijl het bier aan de kook gebracht wordt (deglaceren).

Doe de uien en het vlees terug in de pot, samen met de laurierblaadjes en tijm. (samengebonden)
Doe de stukjes vlees in de stoofpot met uien.
Voeg de kruidnagel toe en de Loonse (of Luikse) appel-perenstroop.
Besmeer het bruin brood royaal met (scherpe) mosterd. Leg de boterham in de pot, met de besmeerde zijde naar onder.

Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op een zacht vuur. Het deksel hoeft niet op de pot. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe eens in de pot en controleer tussendoor of het vlees voldoende gaar is.
Pas zodra de stoofvleessaus de gewenste dikte heeft, plaats je het deksel op de stoofpot.
Werk het stoofvlees eventueel af met een klein scheutje natuurazijn en roer alles om.
 
Proef en voeg naar smaak nog wat peper van de molen toe en een snuifje zout..

Lekker met een salade en frietjes... op zijn Belgisch.


Tip: Een grote hoeveelheid vlees bak je het best in meerdere beurten. Als je braadpan te vol ligt, wordt het vlees gekookt i.p.v. gebakken.

3 opmerkingen:

  1. Niet te versmaden! Mijn man zijn favorietje!
    Liefs
    Christine

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Erg lekker. Ik heb het stoofvlees gemaakt en een link op mijn eigen blog gezet. Hoop dat je dat ok vindt. Groetjes, Martine

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik wou het graag stoofvlees eten maken, helaas mijn vriend is allergie van ajuin. Kan je tips doorgeven zonder ajuin stoofvlees maken. Met een vriendelijk groeten Amber

    BeantwoordenVerwijderen

Ik lees met veel plezier jullie reacties.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...