Snijbiet en ik, we zijn intussen goede vriendjes ;-). Vorig jaar wist ik nog niet wat er mee moest aanvangen, maar intussen ben ik daar al over heen.
Als je in een recept spinazie ziet staan... dat kan je perfect vervangen door de bladeren van snijbiet. En de stengels... die gebruik ik als vervanger van selder. Altijd kan dit niet, maar hier is het perfect om heel de snijbiet zo op te gebruiken.
En ik ben maar weer eens gaan kijken bij Jeroen Meus.
Wat heb je nodig? (4 personen)
de tomatensaus:
1 bakje kerstomaten
snijbietstengels
1 l tomatenvlees of pulp
2 uien
2 teentjes look
verse basilicum
1 scheutje rode wijn
1 koffielepel sambal
olijfolie
100 g ontpitte zwarte olijven
de vulling:
250 g snijbiet (mag wat meer zijn als het zo uit komt)
500 g ricotta (zachte Italiaanse kaas)
100 g Parmezaanse kaas (blokje of geraspt)
1 teentje look
1 eetlepel fijngehakte marjolein
nootmuskaat
peper
zout
olijfolie
12 stukken cannelloni (grote dikke staafjespasta)
de afwerking:
150 g mozzarella (van buffelmelk)
olijfolie
Wat moet je doen?
De saus:
Plet de look fijn en snij de uien grof. Snij de snijbietsstengels in fijne stukjes.Verwarm een scheut olijfolie in een kookpot en stoof de uien samen met de look goudbruin.
Voeg de sambal toe en laat deze kort meebakken. (Als je niet van een pittig-pikante saus houdt, gebruik dan iets minder of geen sambal.)
Schenk een scheut rode wijn in de pot en laat de alcohol verdampen.
Voeg de tomatenpulp toe.
Hak de olijven fijn, halveer de kerstomaatjes en voeg ze toe samen met de hele basilicumtakjes.
Laat het groentemengsel een kwartiertje sudderen.
Verwijder de takjes basilicum en kruid de saus naar smaak met peper van de molen en zout.
de vulling:
Was de snijbiet en snijd de blaadjes in zeer fijne reepjes.
Neem een kom en meng de snijbiet met de ricotta.
Plet de look en hak de marjolein fijn.
Voeg ze toe aan het ricottamengsel samen met de geraspte Parmezaanse kaas en kruid met voldoende peper van de molen en nootmuskaat. (De vulling moet kruidig en krachtig smaken.)
Meng de vulling goed en voeg eventueel een snuifje zout toe.
Neem een ovenschotel en schep een grote lepel tomatensaus over de bodem van de schaal.
Schep het ricottamengsel in de spuitzak.
Vul er de cannellonibuisjes mee.
de afwerking:
Schik de cannelloni op de bodem van de ovenschotel en schep er de rest van de saus over.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snij de mozzarella in schijfjes en schik ze op de ovenschotel.
Gaar de cannelloni 30 minuten in de oven (180°C).
Tips and tricks:
Het lijkt veel saus, maar bedenk dat je pastabuisjes gaar moeten kunnen worden!
Je kan dit ook per persoon in een ovenschoteltje maken.
Het ziet er lekker uit! Smakelijk!!
BeantwoordenVerwijderenLiefs
Christine
Cannelloni, ik ben er gek op. Deze moet ik ook eens gaan maken, het lijkt me heerlijk!
BeantwoordenVerwijderen