Ook een passie voor koken en bakken?

Laat je dan zeker inspireren.

16 mei 2012

Fusionkip

Morgen nog een dagje werken, en dan hebben we misschien tijd om naast het trainen, nog wat creatief te zijn, als de huishoudelijke taken achter de rug zijn.

Maar koken moeten we toch, tijd of geen tijd. En dan liefst lekker.

Na het receptje van gisteren, nog een een receptje van Jeroen uitgetest.

Met kip kun je echt alle kanten uit. De manier van bereiden, de kruiding, ... het kan echt allemaal bij kip.
In dit gerechtje heb ik bouten gekocht, en geen versneden kip.
De ingrediëntenlijst lijkt lang, maar het zijn allemaal specerijen, en het valt echt wel mee.
Ik heb de chilipeper en poeder gebruikt, en het was echt niet heel pikant. Een subtiele, milde smaak!
Bij de rijst heb ik nog wat erwtjes gedaan.

Weer in de categorie, eenvoudig maar lekker.



Wat heb je nodig?

uiteraard 1 kip (eventueel al versneden)  of zoals ik bouten

voor de stoofschotel
2 uien
2 tomaten
20 g verse gember (stukje knol)
3 teentjes look
1 rode chilipeper
enkele takjes koriander
1⁄2 eetlepel kurkumapoeder (geelwortel)
1 eetlepel garam masala (Indiaas mengsel van specerijen)
1 koffielepel chilipoeder (naar smaak)
1 klein kaneelstokje (niet gebruikt)
4 kardemompeultjes
1 kruidnagel
4 dl kokosmelk (ongezoet) - ik heb 500ml gebruikt, zoveel zat er in mijn karton
een scheut arachideolie
zout

de rijst
250 g rijst (bv. basmati)
5 dl water
1 sjalot
1 limoenblaadje (gedroogd of diepgevroren)
een scheut olijfolie
zout

Wat moet je doen?

Sorry, maar ik heb ze niet zelf versneden, en zelfs enkel bouten gekocht, maar hier de werkwijze hoe Jeroen dat aanpakt.

De kip bereid ik deze keer op het karkas. Dat zorgt voor extra smaak, maar het vraagt aan tafel wat meer peuzelwerk. (Wie liever ontbeende stukken kip gebruikt, kan dat uiteraard ook doen.)
In de stoofpot verwerk je grote stukken kip. Maak langs beide zijden een insnijding tussen de bout en de romp van de vogel. Trek of snij de bouten los. Snij elke bout in twee.
Verwijder de puntige vleugeltippen. Die gebruiken we niet. Snij het karkas middendoor met een scherp koksmes. Het benige stuk onder de kippenborst snij je telkens weg, want ook dat gebruiken we niet. De twee stukken waar een kippenborst zit, snij je middendoor. Nu hou je dus 8 grote stukken kip over.

Verhit een scheutje arachideolie in een diepe braadpan en kleur de stukken kip langs beide zijden goudbruin. Het vlees hoeft nog niet doorbakken te zijn.
Maak intussen je snijplank schoon na het versnijden van rauwe kip. Zo voorkom je kruisbesmetting.
Neem de gekleurde stukken kip uit de pan en hou de pan met bakresten aan de kant. Die heb je straks nodig.

de stoofschotel

Neem de keukenmachine met een hakmolen.
Pel de uien en snij ze grof.
Verwijder het groene kroontje van de tomaten en snij ze grof.
Doe de stukken groente in de mengkom van de keukenmachine. Voeg de gepelde tenen look toe en een grof gesneden chilipeper. (Tenzij je niet van pikant houdt.)
Schil het stukje gember, snij het grof en voeg het toe aan de groenten.
Voeg de kurkuma, de garam masala (mengeling van specerijen) en het chilipoeder toe, samen met een scheutje arachideolie.
Hak en mix alle ingrediënten tot een gladde pasta.

Verhit de pan waarin je de kip gekleurd hebt, en schenk er de mix van groenten en specerijen in. Roer regelmatig. In geen tijd zal er een heerlijke exotische geur ik je keuken hangen.
Zet het vuur een paar minuten later wat zachter en leg de stukken kip opnieuw in de pan.
Schenk er de kokosmelk bij. Roer de kruidige saus en laat de stoofschotel sudderen op een zacht vuur.

Nu mag er nog een bijzonder bundeltje specerijen in de pan. Neem een vijzel en doe er de kardemompeultjes in. Kneus ze even zodat de zaadjes vrijkomen. Doe de kardemomzaadjes in een koffiefilter, samen met een kruidnagel, enkele gedroogde chilipepers en een kaneelstokje.
(Wie niet van pikant houdt, kan de gedroogde pepertjes gewoon achterwege laten.)
Plooi de koffiefilter tot een pakketje en bind het dicht met wat keukentouw. Gooi het in de stoofpot en laat het smaakbommetje meesudderen.
Laat de stoofschotel een half uur (minimum!) sudderen op een zacht vuur.
Verwijder het filterzakje met specerijen. Proef en voeg naar smaak wat zout toe.

ps: ik heb geen koffiefilter, dus heb ik het in een theebuiltje gedaan...


de rijst

Verhit een scheutje olijfolie in een pot op een matig vuur.
Pel de sjalot en snipper ze fijn.
Fruit de stukjes sjalot in de hete olie. Roer af en toe.
Giet de rijst in de pot en laat die heel kort meebakken.
Roer en voeg een limoenblad toe.
Schenk het water bij de rijst en laat de korrels garen op een zacht vuur.
Proef de rijst en voeg naar smaak een beetje zout toe. Verwijder het limoenblad.
Serveer iedereen een portie rijst met een paar stukken kip en voldoende kruidige saus. Scheur enkele blaadjes verse koriander en strooi ze over het gerecht.
 
Smakelijk!
 
 
 

1 opmerking:

  1. Fusionkip, het klinkt niet alleen leuk, maar het ziet er ook lekker uit!
    LIjkt me een recept vol smaak!

    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen

Ik lees met veel plezier jullie reacties.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...