Ook een passie voor koken en bakken?

Laat je dan zeker inspireren.

20 maart 2012

Tuinbonenburgers Yotam Ottolenghi (PLENTY)

Een beetje vegetarisch koken kan nooit kwaad. En dan nemen we al eens onze toevlucht tot het boek Plenty.
Ik heb zo mijn "kookboekperiode": de ene keer veel recepten uit het ene boek, om dan na een tijdje weer terug te vallen op een ander. Dat geeft uiteraard ook afwisseling.
Nu is dus Plenty aan de orde. En ik ben niet de enige zo blijkt uit de andere blogs.
Aangezien het nieuwe moestuinseizoen er aan komt, koken we met onze ingevroren groentjes van het vorige seizoen.



Ook te vinden op the guardian.

Wat heb je nodig?

  • 3/4 tl komijnzaadjes
  • 3/4 tl korinderzaadjes
  • 3/4 tl venkelzaadjes (had ik niet)
  • 3 el olijfolie
  • 225 gr spinazie  (uit moestuin, en ik zal wel te veel hebben genomen, gezien het al beblancheerde spinazie was, hier gaat het over verse spinazie)
  • 500 gr tuinbonen (dubbelgedopt) (uit moestuin, perfect in diepvriesafdeling te verkijgen)
  • 350 g aardappelen vastkokend, geschild (uit moestuin)
  • 1 halve groene chilipeper (heb die door een rode vervangen) (zou uit moestuin kunnen, maar zijn op)
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1/4 tl gemalen kurkuma
  • 3 el gehakte verse koriander
  •  1 ei
  • 40 g paneermeel
  • olie om in te bakken

Wat moet je doen?

Rooster de zaden in een droge pan. tot de aromas vrij komen. (3-4 minuten)
Laat afkoelen en stamp fijn in de vijzel.

Verhit 1 el olie in een wok. Voeg de spinazie in delen toe en laat al omscheppend slinken. Laat afkoelen en duw het vocht eruit. Snijd fijn.

Blancheer de tuinbonen. Duurt helemaal niet lang, een minuutje of zo . Giet af, spoel koud af en dubbeldop ze. (tijdrovend werkje, maar dat heb je nu eenmaal met tuinbonen.)

Snij de aardappelen in blokjes van 1 cm. Kook in 15 min. gaar.
Hak het pepertje intussen fijn.

En dan nu mengen:
stamp met een pureestamper de aardappelen met het komijnzaad, 2 el olie, de tuinboontjes, rode peper, knoflook, kurkuma en gemalen koriander tot puree. Voeg de spinazie, verse koriander, het paneermeel, ei, peper en zout toe. Vorm met natte handen burger van ongeveer 5 cm doorsnede en 2 cm dik.

Leg 30 min. afgedekt in de koelkast.  (in het boek worden ze niet in bloem gewenteld, maar misschien toch beter doen, zo staat het op de website)
Verhit 5 el olie (zonnebloem of arachide) in een koekenpan en bak de burgers in 5 minuten aan iedere zijde goudbruin.

Je kan ze met een frisse yoghurtsaus serveren, en een frisse salade.
Ik denk dat een pittige chillisaus er ook niet slecht zou bij passen.

Smakelijk!



2 opmerkingen:

  1. Ook al fan van Ottolenghi, zo te lezen. Het ziet er heerlijk uit! En ook een prachtige presentatie en foto!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmm ziet er heerlijk uit!! "Plenty" komt op mijn verlanglijstje...

    BeantwoordenVerwijderen

Ik lees met veel plezier jullie reacties.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...