Ook een passie voor koken en bakken?

Laat je dan zeker inspireren.

10 december 2011

Frangipannetaart

Ik heb de het recept getest van Sofie Dumont, en het is goed bevonden.  Ik vind Sofie echt een toffe no nonsens madame.  Misschien zou ik er nog eerder wat amandelessence aan toevoegen dan vanille, of een combinatie, maar dat is voor de volgende try-out.

 

Ingrediënten


Bodem:
1 vel kant-en-klaar bladerdeeg
enkele eetlepels abrikozenconfituur


Frangipanne:
200 g malse boter
200 g amandelpoeder
200 g suiker
3 eieren
200 gr bloem
snuifje zout
vanillestok
extra eimengsel (dorure)


Materiaal:
1 taartvorm
gekarteld deegsnijrolletje (alternatief pizzaroller)
deegrol
borsteltje

 

Bereiding

Bekleed een taartvorm met een vel kant-en-klaar bladerdeeg.
Druk het deeg goed aan en verwijder het overhangende deeg aan de randen. Dit restje deeg kan je straks gebruiken om bandjes van te snijden. Prik het deeg in de taartvorm enkele keren in met een vork. Laat rusten.
Verdeel na een tijdje enkele lepels abrikozenconfituur gelijkmatig over de bodem.


Bereid intussen de frangipanne:

Meng het amandelpoeder met de suiker (broyage).
Splijt een vanillestok en schraap het merg er uit. Voeg bij de boter.
Roer de boter zeer mals en romig (let op: de boter niet laten smelten).
Meng hier telkens een ei en 1/3 van de broyage bij tot alles is opgewerkt.
Zeef de bloem en roer ze als laatste onder het beslag. Meng goed.

Neem de taartvorm en verdeel enkele eetlepels abrikozenconfituur gelijkmatig over de bodem.
Vul een spuitzak met de frangipanne en spuit in cirkelvorm in de taartvorm.
Strijk de frangipanne met een plastic krabbertje lichtjes hol. Begin telkens in het midden en strijk de frangipanne naar de randen toe.


Rol het resterende bladerdeeg uit en snij deegbandjes van 1 cm breedte
Versier hiermee de taart in ruitvorm. Strijk de bandjes in met eimengsel (dorure).

Bak de taart op 190°C gedurende ongeveer 40 minuten.
Ontvorm meteen en bestrijk de nog warme taart met wat abrikozenconfituur
Laat verder afkoelen op een taartrooster.

Werk af met wat poedersuiker op de boorden.

TIP:
Klop de frangipanne niet te luchtig anders zou bij het bakken de vulling kunnen overlopen uit de vorm


TIP:
Het gebruikte vanillestokje hoef je niet weg te gooien. Laat het drogen of steek het in

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik lees met veel plezier jullie reacties.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...