Ook een passie voor koken en bakken?

Laat je dan zeker inspireren.

25 april 2016

Perfect gebakken aardappelen uit de oven

Het is toch ongelooflijk wat je met een simpel "knolletje" zoals de aardappel kan doen.
Ten huize DC is de bloemige aardappel vooral populair, want die is heel veelzijdig inzetbaar: 
van puree tot frietjes...

Een populair bijgerecht zijn deze gebakken aardappelen uit de oven.
Een krokant korstje langs de buitenkant, zacht en smeuïg langs de binnenkant.

Er zijn maar een paar basisregels die je moet respecteren.



Wat heb je nodig?

Voldoende aardappelen afhankelijk van het aantal personen.
Gebruik bloemige aardappelen
(geschild en in grove stukken gesneden)
arachideolie of kokosolie
zout

(reken zeker 2 tot 3 grote aardappelen per persoon, want je eet er meer van dan je zou willen)

Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 200°C.

Kook intussen de aardappelen.  Doe de aardappelen hiervoor in een grote pot, vul deze met water tot ze onder staan.
Indien je dit wenst kan je aan het water zout toevoegen, maar ik doe dit nooit.

Breng aan de kook tot de aardappelen heel lichtjes aan de buitenzijde zacht zijn, maar vanbinnen nog hard. (5 tot 7 minuten, een beetje afhankelijke hoe groot je stukken zijn).

Doe intussen wat arachide- of kokosolie in een grote braadslee en zet deze in de oven.
Het is belangrijk dat de olie al warm heeft vooraleer de aardappelen er worden bijgevoegd.

Giet de aardappelen af en laat ze uitlekken in een vergiet.

Doe de uitgelekte aardappelen in de braadslee en zorg dat iedere zijde van de aardappel wat olie heeft.

Bak de aardappelen mooi krokant.
Afhankelijk van de grootte en hoe zacht ze werden gekookt duurt dit 30 minuten of zelf 45' tot 60'.
Tegen het einde van de baktijd doe ik er nog wat verse kruiden bij en een takje trostomaatjes waar ik een beetje balsamico azijn over sprenkel.

Ik serveer ze graag met wat grof zout en pimenton. (Spaans paprikapoeder)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik lees met veel plezier jullie reacties.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...