Ook een passie voor koken en bakken?

Laat je dan zeker inspireren.

26 maart 2015

Broodmandje

Neen, het idee komt jammer niet genoeg van mezelf, maar van
http://homedecoratingideasphotos.blogspot.be : zie link. Uiteraard kan je een idee geweldig vinden, maar moet je het ook nog kunnen uitvoeren. Nu ik vond het alleszins een hele leuke uitdaging: een broodmandje voor tijdens de paasbrunch!

Het broodrecept is niet van de originele website overgenomen.

Met de ingrediënten kan je ruim de mand maken, en nog 2 extra broden. Maar ik vond het voor de eerste keer te riskant  om te weinig deeg te hebben.


Wat heb je nodig?

(mand en 2 gevlochten broden)

1 kg tarwebloem
12 gr zout
40 gr verse gist of 20 gr gedroogde gist
400 ml water
20 gr suiker
4 eieren
105 gr boter

extra:
een glazen kom (vb. slakom van 25 cm diameter
aluminiumfolie

Wat moet je doen?

Draai de slakom om en doe de folie erover. Smeer de folie in met olie/boter.
Meng alle grondstoffen en draai tot een elastisch en soepel deeg.
Laat rijzen tot het deeg verdubbeld is in volume. (1 uur ongeveer)
Ontgas en rol het deeg uit tot platte rechthoek
Snij hiervan lange repen.
Vlecht hiermee de vorm. (zie foto's)
Je begint met verticaal over de kom repen te leggen.
Nadien ga je horizontaal verder vlechten. 
Geef een narijs van 40 minuten.
Doreer het deeg het voor een mooie glans
Bak licht af in een oven op 200°C gedurende 20 minuten

Maak vervolgens het handvat. Vlecht 3 broodstrengen in elkaar en leg het over de slakom.
Maak ook de rand voor op de mand. Meet daarvoor de diameter af van je kom, en leg een gevlochten cirkel op een bakpapier. 
Bak ook ongeveer 20 minuten op 200°C.

Foto's overgenomen van Home Decorating ideas.




7 opmerkingen:

  1. Heel mooi. Lijkt me als brood ook erg lekker :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel zeker Marion. Heb er 2x nog een 5 vlecht van gemaakt. Het is een beetje tussen sandwiche en brioche. Het is een recept dat ik heb geleerd in school.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben niet zo handig, dus denk dat ik de broden ga proberen. Ik ken het woord 'doreer' niet. Wat bedoel je hiermee? En als ik de broden bak, doe ik dat dan op 200 graden met boven en onderwarmte?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dorure = losgeklopt ei. Dus daar moet je het brood mee instrijken. Brood moet 35 tot 40 minuten in de oven. Eventueel dan het brood afdekken met aluminium folie als bovenkant te bruin zou worden.

      Verwijderen
  4. Waw, ziet er mooi maar wel moeilijk en tijdrovend uit! Leuke header trouwens op je blog!
    x Sarah

    http://tastinglifestyle.blogspot.be

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank je Sarah. Tijdrovend is het wel een beetje. Moeilijk niet echt, al is oefening baart kunst misschien wel aan de orde.

    BeantwoordenVerwijderen

Ik lees met veel plezier jullie reacties.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...