Eenvoudige maar lekkere broodjes, worden direct feestelijk in een mooie verpakking die ook nog eens decoratief is op tafel. Uiteraard kan je de verpakking aanpassen naar gelang de gelegenheid.
Je kan broodjes kopen, maar nog leuker is om ze zelf te maken uiteraard.
Je kan broodjes kopen, maar nog leuker is om ze zelf te maken uiteraard.
Het idee van de verpakking heb ik hier terugvonden. Het recept van de broodjes komt van Levine via de Broodbakshop .
Uiteraard kan je dit met alle soorten deeg/brood doen. Zie wel dat je ongeveer 70 gr deeg afweegt.
Wat heb je nodig? 8 broodjes
260 gr tarwebloem
25 gr roggebloem
25 gr volkorenbloem
12 gr sesamzaad
12 gr lijnzaad
12 gr zonnebloempitten
10 gr (zonnebloem) olie
200 ml (gr) water
Deeg:
- 260 gram tarwebloem
- 25 gram volkorenmeel
- 25 gram roggemeel
- 12 gram zonnebloempitten
- 12 gram (geroosterd) sesamzaad
- 12 gram lijnzaad
- 4 gram droge gist
- 6 gram zout
- 10 gram zonnebloemolie
- 200 gram water, kamertemperatuur
- zonnebloempitten of sesamzaadjes voor bovenop de broodjes (optioneel)
- bakblik voor mini broodjes, ingevet
- zonnebloemolie om handen, kom en werkplek in te vetten
Wat moet je doen?
Werkwijze deeg in een standmixer kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom en roer eventueel met een pollepel door elkaar. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met wat zonnebloemolie en neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het deeg snel dan is het deeg nog niet goed.
1ste rijs: vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen. Het deeg is goed gerezen als je met een vinger in prikt en het gat blijft staan.
Vormen: stort het deeg op een licht bebloemde of met zonnebloemolie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit (= doorslaan). Verdeel het deeg met een deegsteker in 8 gelijke stukjes (± 70 gram). Bol de stukjes deeg op en laat de bolletjes ± 10 minuten afgedekt liggen. Druk ieder bolletje plat en rol het lapje op. Knijp de naad dicht. Maak de broodjes met een kwastje met water nat en rol ze door zonnebloempitten of sesamzaad. Je kunt ze natuurlijk ook kaal laten. Leg de broodjes met de naad naar beneden in het ingevette bakblik/ingevette bakblikjes. Dek het deeg af met ingevet plastic folie
2e rijs: laat de broodjes in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.
Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 °C.
Bakken: bak de broodjes in het midden van de oven (zet de bakvorm op een bakplaat) in ± 20 minuten gaar en bruin. Los de broodjes direct na het bakken uit de bakvorm en laat ze op een rooster afkoelen.
Werkwijze deeg in een standmixer kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom en roer eventueel met een pollepel door elkaar. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met wat zonnebloemolie en neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het deeg snel dan is het deeg nog niet goed - See more at: http://www.broodbakshop.nl/blog/recepten/meergranenbroodjes/#sthash.BGRJ75mO.dpuf
Deeg:
- 260 gram tarwebloem
- 25 gram volkorenmeel
- 25 gram roggemeel
- 12 gram zonnebloempitten
- 12 gram (geroosterd) sesamzaad
- 12 gram lijnzaad
- 4 gram droge gist
- 6 gram zout
- 10 gram zonnebloemolie
- 200 gram water, kamertemperatuur
- zonnebloempitten of sesamzaadjes voor bovenop de broodjes (optioneel)
- bakblik voor mini broodjes, ingevet
- zonnebloemolie om handen, kom en werkplek in te vetten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Ik lees met veel plezier jullie reacties.