Ook een passie voor koken en bakken?

Laat je dan zeker inspireren.

25 oktober 2013

Pompoen-worteltaart van Yotam Ottolenghi

Nu iets totaal anders met pompoen. Na de zoete broodjes en koekjes, tijd voor hartigheid! Dit recept ben ik tegengekomen op de blog van Caroline Brouwer en ik was er direct weg van. Het zoete van de pompoen en het zoute van de geitenkaas passen wonderwel bij elkaar. Het is echt een herfsttaart, maar een die hartverwarmend is! Neem er zeker de tijd voor. Ik stoom de pompoen liever gaar ipv in de oven, maar verder is het recept hetzelfde gebleven. Het komt dan ook van Yotam Ottolenghi. 




Wat heb je nodig?

het deeg
230 g bloem
½ tl zout
25 g maanzaad
110 g koude boter, in kleine blokjes
4-5 el melk

vulling
500 g pompoen vruchtvlees (schoon gewicht) in blokjes van 2 cm
2 el olijfolie
1 tl mosterdzaad
180 g grof geraspte wortel
35 g kristalsuiker
2 el witte wijnazijn
50 ml sinaasappelsap
30 g gesmolten roomboter
1 eidooier
120 ml slagroom
20 g bieslook, fijn geknipt
40 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
150 g zachte geitenkaas
zout en zwarte peper



Wat moet je doen?

Deeg
Begin met het deeg. Zeef de bloem in een mengkom en voeg zout en maanzaad toe. Wrijf met de vingertoppen de boter door de bloem tot het er uit ziet als grof broodkruim. Giet de melk erbij en roer tot er een deegbal ontstaat. Meng nu niet meer. Druk het deeg plat en leg het in plasticfolie een paar uur in de koelkast.

Pompoen
Verwarm de oven op 170'C. Vermeng de blokjes pompoen met 1 el olijfolie en wat zout en peper. Doe ze in een braadslee en laat ze in de oven in 15 min. beetgaar worden. Haal ze eruit en laat ze afkoelen.
(of stoom ze tot ze gaar zijn (10 minuutjes)

Wortelen
Verhit intussen de over gebleven olie in een grote koekenpan en voeg het mosterdzaad toe. Bak de zaadjes tot ze openspringen, doe de geraspte wortel erbij en laat ze regelmatig omscheppend 10 minuten smoren. Roer de suiker, witte wijnazijn en sinaasappelsap door de wortel, breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat de wortel 20-25 min. zachtjes pruttelen en roer af en toe tot vrijwel alle vloeistof is ingekookt. Neem de pan van het vuur en laat de relish afkoelen.
Dit alleen al is superlekker!

Vet een vorm van 24 doorsnede met losse bodem of een quichevorm (in het recept worden 6 kleine vormpjes van 10 cm gebruikt) licht in met de gesmolten roomboter. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkplek tot een ronde lap van 3-4 mm dikte. Leg de lap in de vorm en druk de lap goed tegen de zijkanten van de vorm, snijd het overtollige deeg weg.
Ik heb bakpapier in de vorm gebruikt. 
(Als je kleine vormpjes gebruikt zou ik het deeg zeker niet dikker dan 3 mm maken)

Zet de vorm minstens 30 min. in de koelkast. Bekleed het deeg met een stuk bakpapier en leg er een steunvulling in. Bak de bodem 15 -20 min in een oven op 170'C blind. Verwijder de steunvulling en zet de vorm nog 5-10 minuten terug in de oven tot het deeg goudbruin is. Laat afkoelen.
Schakel de oven naar 180'C. Klop in een grote kom de eidooier met de slagroom tot  zachte pieken en klop er de bieslook, geraspte Parmezaan, een snuf zout en royaal versgemalen zwarte peper door, zet in de koelkast.

Verdeel de wortelrelish gelijkmatig over de bodem. Verdeel de geroosterde pompoen erop en verkruimel de geitenkaas erover. Zet de vorm op een bakplaat en schep de roomvulling op de taart, vul bijna tot de rand.

Schuif de bakplaat in de oven en bak de taart 20 minuten  tot de vulling stevig en de bovenkant goudbruin is  Serveer de taart op kamertemperatuur, beslist niet gloeiend heet. (of de kleine 8 minuten)

Bron: "Het Kookboek" Yotam Ottolenghi


2 opmerkingen:

Ik lees met veel plezier jullie reacties.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...