Ook een passie voor koken en bakken?

Laat je dan zeker inspireren.

12 juli 2013

Tijgerbrood

Ik ben echt een enthousiaste broodbakster intussen. En ik heb zo al mijn "klassiekers": een pompoenpitten brood, of havervlokkenbrood, en nu wou ik eens iets nieuws... het tijgerbrood. En ik vind het best goed gelukt, de korst is inderdaad zoals ik het me had voorgesteld. Misschien nog niet perfect, maar de smaak zit alvast goed.Wellicht was mijn tijgerpapje nog iets te dik.
Ook nu heb ik me weer laten inspriren door Levine.


Wat heb je nodig?
300 gram volkorenmeel en
200 gram tarwebloem
(of 500 gr tarwebloem, als je een volledig wit brood wil)
10 gram droge gist (boek: 25 gram verse gist)
8 gram zout
275 gram water, lauwwarm
75 gram ongezouten zachte roomboter
Tijgerpapje
75 gram rijstemeel (te vervangen door rijstebloem)
65 gram water, lauwwarm
2 gram droge gist
2 gram suiker
4 gram zonnebloemolie
2 gram zout



Wat moet je doen?
Doe bloem, droge gist, zout en water in de kom en roer met een pollepel door elkaar. Kneed met de deeghaak in 3 tot 4 minuten tot een stevig deeg. Voeg de boter in klontjes toe en kneed in nog ± 10 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met zonnebloemolie, neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Als het deeg snel scheurt is het nog niet goed gekneed

1e rijs
Doe het deeg over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg 20 – 30 minuten op een warme plaats staan.

Tijgerpapje
Meng alle ingrediënten in een kom tot een papje en laat dit afgedekt rijzen op een warme plaats.

Vormen
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek, druk de lucht eruit, vorm het tot een bal van en laat afgedekt 20 minuten liggen. Vorm er dan een brood van: rol het deeg met een deegroller van links naar rechts uit tot een rechthoek. Vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant. Rol het deeg weer uit (zorg ervoor dat het niet breder wordt dan het bakblik). Rol het deeg vanaf de bovenkant stevig op en knijp de naad dicht. Leg het deeg met de naad naar beneden in het ingevette bakblik.

2e rijs
Laat het deeg afgedekt op een warme plaats ± 20 minuten rijzen. Roer de lucht uit het tijgerpapje en laat het verder rijzen.

Tijgerpapje aanbrengen
Smeer de bovenkant van het deeg met een kwastje in met het tijgerpapje.

Laat het deeg verder rijzen totdat het bijna in volume verdubbeld is. (45-60 minuten)

Oven voorverwarmen
Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 200 °C.
En zet onder in de oven een schaal.

Bakken
Doe een tas water in de schaal, zodat er damp ontstaat.
Bak het brood in 35 – 40 minuten gaar en bruin.

2 opmerkingen:

  1. Ziet er heel lekker uit. Meestal begin ik niet aan broden, want dat moet zoveel rijzen :D

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Altijd lekker zo'n zelfgebakken brood!
    Liefs
    Christine

    BeantwoordenVerwijderen

Ik lees met veel plezier jullie reacties.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...