Ook een passie voor koken en bakken?

Laat je dan zeker inspireren.

29 april 2012

Pizza

Pasta en pizza... ik ben er verzot op.
Pizzabodems maken, vraagt mbv een keukenmachine echt niet veel tijd. Het heeft alleen tijd nodig om te rijzen... maar intussen kan je gerust iets anders doen, toch?

Dit is het recept uit Goe Gebakken.



Wat heb je nodig?

voor 2 pizzabodems met een doorsnede van 30 cm of grote rechthoeken
1 eetlepel suiker
15 g verse gist
225 ml lauw water
450 g bloem
halve theelepel zout
4 eetlepels olijfolie
maïsmeel

Tomatensaus (of je eigen recept, of van een goed merk)
voor 4 dl saus
250 g rijpe pruimtomaten (of een blik tomatenblokjes)
8 blaadjes basilicum
4 teentjes knofloof, geperst
2 sjalotjes
2 eetlepels tomatenpuree
4 eetlepels extra vierge olijfolie

Beleg
kan vanalles zijn, maar beleg echt wel met mate!

rode ui
champignons
zongedroogde tomaten
olijven
dungesneden beenham
bolletje mozarella
geraspte kaas (emmenthaler)

Wat moet je doen?

Bereiding tomatensaus:
Snipper sjalotjes en stoof aan in olijfolie, voeg de geperste knoflook toe.
Schep 2 lepels tomatenpuree er bij en laat de puree even meebakken.
Verwijder de zaadjes van de tomaten en mix ze samen met de basilicumblaadjes in de blender. Voeg toe aan de sjalot.
Schenk er de olijfolie bij en laat een 10 minuutjes pruttelen.
Breng op smaak met peper en zout.
Laat de tomatensaus minstens een halfuur trekken en afkoelen.

Bereiding pizzadeeg:
Doe de suiker en de gist in een kommetje en roer er de helft van het water doorheen. Zet op een warme tochtvrije plaats tot de gist begint te schuimen.
Meng de bloem en het zout in een kom of op het werkblad. Maak een kuiltje en giet er de olijfolie, het resterende water en het gistmengsel bij.
Meng alles tot er een deeg vormt.
Kneed tien minuten tot een soepel deeg dat niet meer aan je handen kleeft.
Wrijf de binnenkant van een grote kom in met olijfolie.
Rol het deeg hierin zodanig dat het met een laagje olie bedekt is en snij er aan de bovenkant met een mes een kruis in. Bedek met handdoek of een plastic folie en laat het anderhalf uur rijzen op een tochtvrije plaats.
Sla de lucht uit het deeg en verdeel het in 2 porties.
Duw een portie deeg tot een grote cirkel of rol uit met een deegrol tot een cirkel van 30 cm doorsnede.
Leg de pizzabodem op een licht ingevette, met maïsmeel bestoven bakplaat.
Lepel enkele scheppen tomatensaus op de bodem en strijk open tot een dun laagje. Beleg met dunne uiringen, plakjes mozarella, ham, olijven en geraspte kaas.
Bak de pizza in een voorverwarmde oven op 240°C gedurende 10 à 15 minuten.
Leg nadien enkele takjes waterkers of rucola op de pizza en serveer meteen.

TIP:
Je kan het deeg ook een dag op voorhand maken. Zet het deeg in een kom met plastic folie en bewaar het in de koelkast tot gebruik.
Op een pizzabodem hoeft zeker niet te veel tomatensaus, enkele lepels volstaan ruimschoots. Beleg de pizza ook niet ‘te zwaar’

Smakelijk!

1 opmerking:

  1. Lekker!!!
    Je vroeg me hoe ik de achtergrond doe. Ik gebruik Distress-inkt maar beetje bij beetje met een sponsje aanbrengen en goed uitwrijven. Het witte randje er rond bekom je door je papier in je nestabilitie te laten liggen terwijl je de inkt aanbrengt. Ik kleef het papier aan de achterzijde altijd vast met een stukje kleefband zodat het mooi op zijn plaats blijft liggen in de nestabilitie terwijl je de inkt aanbrengt. Hopelijk ben je hier een beetje mee geholpen anders vraag je het maar hoor Anke!
    Liefs
    Christine

    BeantwoordenVerwijderen

Ik lees met veel plezier jullie reacties.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...