Aardbeien: ik ben er ook verzot op! Zijn toch net snoepjes... maar dan gezond. Gewoon zo, of met plattekaas op een bruine boterham en wat suiker erover.
Of in een salade, ook heerlijk.
Je kan ze natuurlijk ook gebruiken om te bakken... en daar gaat het hier natuurlijk over.
In juni 2011 heb ik deze foto 's reeds gepost... echter zonder recept erbij. Jammer natuurlijk.
Nu met het Foodblogevent echter als thema "aarbeien" heeft, moeten we daar verandering in brengen.
Mijn zandtaardeeg maak ik meestal volgens het recept uit heb boek "De taarten en salades" van Sophie Dudemaine (haar website is blijkbaar onder constructie momenteel). De vulling van banketbakkersoom, maak ik dan weer uit "Basic, gebak en taarten"., van Christophe Declercq.
En zo kom je uit op perfecte aardbeientaartjes!
Wat heb je nodig?
Zandtaartdeeg
200gr bloem
100gr zachte boter
60 gr poedersuiker
1 eidooier
30 gr fijngemalen blanke amandelen
2 el water
Vulling: banketbakkersroom
(je komt met de helft zeker toe voor de taartjes)1 liter melk
250gr suiker
100gr puddingpoeder bv. van Imperial (zijn 2 zakjes)
2 eidooiers
En uiteraard de AARDBEIEN
En eventueel wat afdekgelei (rode bessen bijvoorbeeld)
Wat moet je doen?
Begin met het zandtaardeeg, dat moet zeker een uurtje rusten.
Zandtaartdeeg
Vermeng in een keukenmachine de bloem met de in stukjes gesneden boter, de suiker, eidooier en fijngemalen amandelen. Knees als alles goed is vermengd het water erdoor.
Vorm een platte rechthoek van het deeg, wikkel hem in plasticfolie en laat hem 1 uur rusten.
Haal het deeg uit een 15 minuten voor het uitrollen uit de koelkast.
Banketbakkersoom
Maak intussen de banketbakkersroom.
Kook de melk met de helft van de suiker.
Vermeng het puddingpoeder met de rest van de suiker, voeg een beetje lauwe melk en de eiedooiers toe en roeg goed door elkaar. (dit heet de compositie)
Giet de compositie bij de kokende melk en roer goed.
Laat kort doorkoken.
Giet onmiddellijk in een schaal en dek af met plastidfolie.
Laat afkoelen in de koelkast.
Bakken
Verwarm de oven voor op 190 °C.
Bestuif het werkvlak met bloem, en rol het deeg met een deegroller uit en leg ze in de vormpjes, prik het deeg in en zet ze in de koelkast voor 30 minuten.
Nu moet je ze ofwel blindbakken (met rijst of bakerwten) ofwel zoals ik altijd doe, ik steek ze vooraf in de diepvriezer, en nadien rechtstreeks in de oven! Dan krimpt het deeg ook niet!
En je hebt altijd taartvormpjes klaar om te vullen, handig toch!
Na een 15-tal minuutjes mogen ze uit de oven. Laat ze afkoelen op een rooster.
Samenstelling
Intussen kan je de aardbeien wassen en zorgvuldig drogen. Nadien snij je ze in 2, 4 of schijfjes zoals je dat zelf graag hebt.
Vul de afgekoelde taartvormpjes met de banketbakkersroom. Leg de aardbeien erop.
Indien gewenst kan je ze nu afwerken met de rode bessengelei.
Smakelijk!
Het ziet er zalig uit! Dank voor je inzending, Anke!
BeantwoordenVerwijderengroetjes, Caroline
mmmm, ik krijg al water in mijn mond :)
BeantwoordenVerwijderen