Ook een passie voor koken en bakken?

Laat je dan zeker inspireren.

2 januari 2012

Gelukkig Nieuwjaar

Voor iedereen een fantastisch 2012!


Profiterolestaart

Ik ben maar weer eens te rade gegaan bij Sofie Dumont. Het is echter geen exacte kopie.

Nodig

Kant en klaar bladerdeeg: ik heb zo een vierkant blaadje genomen, courant te verkrijgen.

Soezenbeslag:                                      Ganache: 
65 g melk                                                  50ml room
65 g water                                                 150gr chocoladecallets
snuifje suiker                                                             
60 g boter                                    
70 g bloem
2 à 3 eieren
snuifje zout

Banketbakkersroom:  
1 liter melk      
250 gr suiker          
100 gr puddingpoeder 
2 eidooiers
                        
 Aan de slag

Basis van bladerdeeg

Leg de bladerdeegbodem op een met bakpapier beklede bakplaat en prik het deeg verschillende keren met een vork in.
Strijk het deeg in met losgeklopte eidooier met een scheutje melk.
Laat een kwartiertje rusten en bak de bodem in een oven van 200°C goudbruin in 15 minuten.
Laat op een rooster afkoelen.

Tip:
om het bladerdeeg mooi gelijkmatig te krijgen, kan je een (taart)rooster over het bladerdeeg plaatsen.

Soezenbeslag

Neem een hoge kookpan en breng hierin de melk, water, suiker, boter en zout samen aan de kook.
Meng van het vuur weg de bloem er ineens onder. Zet de pan opnieuw op het vuur en roer de deegbal droog tot die niet meer aan de pan kleeft.
Voeg daarna één voor één de eieren bij en roer deze telkens on der de massa. Zorg er voor dat het deeg niet te slap wordt. De ideale vastheid is wanneer je deeg langzaam in een punt van de lepel glijdt. Daarom is het mogelijk dat je niet alle eieren hoeft toe te voegen. Beter een half eitje te weinig dan ééntje te veel. Bij mij is het inderdaad ongeveer 2,5 ei.

Neem een spuitzak met een effen spuitmondje (doorsnede 10 mm) en vul met soezenbeslag. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit soesjes op gelijke afstand van elkaar.
Bestrijk de bovenkant van de soesjes met losgeklopt eidooier met een scheutje melk.
Bak de soesjes 20 minuten in een voorverwarmde oven op 210°C. Draai daarna de temperatuur lager naar 190°C en laat nog 5 minuten bakken.
Haal de soezen uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Vulling van banketbakkersroom

Kook de melk met de helft van de suiker. Verrmeng intussen het puddingpoeder met de rest van de suiker. Voeg een beetje lauwe melk toe en de eidooiers. Roer goed door elkaar.

Giet dit mengsel bij de kokende melk en roer goed.
Laat kort doorkoken.

Giet onmiddelijk uit in een schaal en dek dit met plasticfolie af.

Laat afkoelen.

Ganache

Kook de room en giet dit over de callets. Roer goed en laat afkoelen. Als het nadien te hard is, kan je dit terug even opwarmen in de microgolf.

En dan nu... het samenstellen:
Doe de banketbakkersroom in een spuitzak. Maak een gaatje in elk soesje en spuit telkens het soesje vol met de banketbakkersroom.

Als ze allemaal gevuld zijn, dop je de bovenzijde telkens in de ganache.

Je kan ze nu gewoon ze apart laten, of een toren bouwen.

Toren:

Leg het stukje bladerdeeg op een bord en smeer het in met bijvoorbeeld choco of heel stevige chocolademousse.
Leg een soesje in het midden en bouw er een cirkel van soesjes rond.
Als de ganache opdroogt zal het stevig op elkaar staan.
Vul eventueel de ruimte nog wat op met mousse of room.

Smakelijk!






1 opmerking:

Ik lees met veel plezier jullie reacties.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...